avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anexa lipsa la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anexa lipsa la contractul de munca

Buna ziua,

Am avea nevoie de un sfat si o lamurire daca se poate.
Lucrez in cadrul unei companii multinationale care are niste reguli mai "speciale" sa spunem asa.
In contractul de munca salariu nostru este impartit in parte fixa si parte variabila.
Partea variabila este considerat bonus anual si este specificat cum ca regulile de primire acestei sume sunt trecute in Anexa 2. Aceasta anexa nu exista la contract (desi intr-un paragraf precedent se precizeaza ca "Anexa 1 si Anexa 2 sunt parti integrante ale contractului de munca si orice modificari ale acestora trebuiesc atasate la contract").
Am cerut aceasta anexa si mi s-a spus simplu "Nu exista". Pana acum nu au fost probleme la aordarea sumei meritate dar acum aceasta suma va fi acordata in functie de "Aprecierea managerului", fara a fi atasata la contract sau fara a mi se oferi vreo modalitate clara de calcul a acesteia sau de criterii clar definite.
In plus am observat ca mai lipsesc mici detalii gen:data semnarii contractului, nr de inregistrare al CCM-ului (care nu exista nici acesta) samd.

Intrebarea mea: este acest contract valabil? se pot face referiri la contract catre ceva ce nu exista? se poate da aceasta parte variabila fara a defini vreo metoda clara de calcul?

Multumesc anticipat de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:47, 23 Aprilie 2015
Buna seara,
CIM este valabil daca are semnatura celor doua parti: angajat si angajator, iar dvs sunteti apta dpdv medical, fapt dovedit prin fisa de aptitudine medicala.
Lipsa datei semnarii CIM, neinreg acestuia in Revisal poate determina sanctionarea contrav a societatii de catre ITM.
Lipsa inmanarii unei anexe la CIM, parte integranta din CIM, poate determina sanctionarea contrav a angajatorului.
Buna,

In primul rand multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca societate se poate sanctiona, dar eu cum ma pot asigra ca imi voi primi banii cuveniti? Ce pot face sa ma apar si sa ma asigur ca nu voi pierde acea parte din salar?
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie angajator itm stefanryad stefanryad Salut, Ce se poate face cand un angajator refuza sa plateasca restul banilor care ti se cuvin pana la data incheierii contractului? Au existat discutii ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara all3x@ndra all3x@ndra Buna ziua ! mi-am dat demisia de la locul de munca si le-am zis ca nu le pot sta in preaviz deoarece trebuie sa plec din tara ac am cateva probleme ... (vezi toată discuția)
Părăsirea locului de munca din motive de legalitate MadalinMcd MadalinMcd Bună ziua, am lucrat la o societate de transport ca șofer de camion în comunitatea europeană, am fost obligat să conduc un camion cu toate documentele ... (vezi toată discuția)