avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu medical/ incapacitate temporara de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu medical/ incapacitate temporara de munca

Buna ziua. Tatal meu e in concediu medical din data de 17 februarie 2015 pentru o interventie chirurgicala.Lucreaza la o firma de paza la privat.Problema e ca nu stie cum sa calculeze exact cat trebuie sa fie platit de angajator pentru luna aceasta.(concediul pentru luna aceasta e de 75%).
Salarul brut de la firma pentru ultimele 6 luni a fost:
-august-decembrie(2014)=850/luna
-ianuarie(2015)=900/luna
-II-
Cati bani exact ar trebui sa primeasca in mana? pe luna aceasta?
Multumesc anticipat!
Mentionez faptul ca firma nu a vrut sa-i plateasca concediul luna aceasta...si in cele din urma au spus ca vor plati dar mult mai putin).
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
MaitePerroni, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:48, 4 Iunie 2015
Buna seara. Problema este ca maine dimineata trebuie sa ma duc la servici la tata pentru bani.Seful lui (dupa indelungi discutii) a zis ca-i va plati banii dar a zis ca doar vreo 400 si ceva de lei. (in jur de 500 de lei). Stiu ca nu e posibil sa primeasca doar atat si de asta va intreb cati bani exact trebuie sa primeasca in mana ca sa nu incerce din nou sa ma prosteasca (prima data a refuzat sa dea banii si a spus tatalui meu sa se descurce cum poate sa manace coji de paine ca el nu are de unde sa plateasca pentru ca nu a primit banii de la CAS de vreo 7 luni cica si nu are de unde sa-i plateasca...).Vreau sa am o dovada ca sa zic asa maine cand ma duc sa stiu exact cat trebuie sa primeasca in mana si sa nu semnez vreo hartie care sa nu fie in regula. Multumesc anticipat.
1. Daca dvs. considerati ca indemnizatia primita este mica faceti imediat o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care va verifica si daca nu este in regula il va sanctiona pe angajatr si il va obliga sa va platesca suma corecta.

2. Vedeti si ce v-a raspuns colega mea, ana-cer.
Va rog sa precizati exact perioada de pe certificatul medical cu cod 06, sa va refac calculele.
Banuiesc ca acesta a fost certificatul "initial", dupa el urmand certificate cu cod 01 "in continuare".

Ce spune patronul sunt abureli pentru angajatii necunoscatori. Firma este obligata sa plateasca lunar indemnizatiile pentru concedii medicale, pe care le poate recupera ulterior de la casa de sanatate daca face cerere in acest sens. In nici un caz invers.
Fapta este contraventie si amenda pe care va trebui sa o plateasca va fi mult mai mare decat banii pe care trebuie sa-i plateasca tatalui dvs.

OUG nr. 158/2005:

ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;

(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Buna ziua. Un angajat al unitatii cu functia de sofer autocamion a avut un accident de munca - si-a rupt un picior. De la spital a inteles ca pe perioada incapacitatii temporare de munca poate beneficia, in plus fata de plata concediului medical, de o alta indemnizatie. Banuiala mea este ca este o confuzie, si anume nu a inteles ca de fapt salariul lui pe perioada incapacitatii temporare este indemnizatia de incapacitate temporara de munca. Exista alt drept de care ar beneficia de la casa de asigurari si gresesc eu?
Diurna externa incasata il poate ajuta in vreun fel pentru obtinerea de alte venituri de la cjas? Multumesc.
Nu se acorda alte sume decat indemnizatia de concediu medical, pe intreaga perioada cat primeste certificate medicale si le prezinta angajatorului pentru plata.

Alte discuții în legătură

Concediu medical/maternal - salariu net fokinga fokinga Bună ziua, vă rog să mă ajutaţi, să calculez salariul net, pentru lunile: ian., febr., martie, mai, iunie 2015. Am următoarele date: salariu brut ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical macoveimagda macoveimagda Buna ziua! Cum se calculeaza concediu medical.Eu sunt insarcinata si de la 1 sept sunt in concediu medical toata luna septembrie si as vrea sa stiu cum se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal lore28 lore28 buna ziua, am si eu o intrebare. pe ultimele 6 luni am avut brutul de 975 aprilie,975 mai,975 iunie, 1050 iulie,1050 august, 1050 lei septembrie 2015. din ... (vezi toată discuția)