avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Proces verbal confiscare marfa
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Proces verbal confiscare marfa

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in privinta urmatoarei spete:

Soferul Societatii XYZ a fost oprit de un echipaj al politiei rutiere. In urma verificarii documentelor de provenienta a marfii agentul de politie a constatat ca avizul de insotire a marfii nu era completat corect (lipsea numele cumparatorului cat si numele delegatului - soferul si numarul autoutilitarei de transport, dar era mentionata marfa, cantitatea cat si data avizului de insotire.
Agentul constatator a aplicat sanctiunea de avertisment soferului si a confiscat toata marfa.

Intrebare:
Procesul verbal de contraventie e corect ca e intocmit pe sofer si nu pe Societatea X? marfa apartine societatii, autoutilitara la fel. De ce a fost intocmit PV pe numele soferului si nu a firmei?

Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal instanta la care se contesta procesul verbal => atrage nulitate absoluta?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Gepetto25 , utilizator 14:25, 9 Februarie 2016
1) Este corect ca Pv a fost intocmit pe numele soferului, el este cel care raspunde de existenta si corectitudinea documentelor de transport.
2) Lipsa "instantei" pe Pv, nu atrage nulitatea absoluta.

Care este temeiul juridic in baza caruia a fost intocmit Pv?
temei juridic: art. 1 lit. e din Legea 12/1990, fapta sanctionata de art. 2 pct. 1 din Legea 12/1990
DA. La prima vedere in afara de o incadrare gresita a faptei (dpmdv ar fi fost:
" a) efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevăzute în Codul comercial
sau în alte legi, fără îndeplinirea conditiilor stabilite prin lege
", dar care este la fel sanctionata), nu prea aveti ce sa opuneti in instanta, caci in fapt soferul nu ar fi trebuit sa plece fara documente completate corect.
este adevarat ca documentele aveau unele lipsuri, insa ele existau si se poate identifica provenienta marfii fiind mentionat in aviz furnizorul cat si marfa care corespunde cu marfa confiscata ca numar si cantitate. art. 1 lit. e sanctioneaza lipsa dovezii de provenienta si nu unele lipsuri de pe dovada de provenienta.

Credeti ca pot opune asta in instanta?


marfa confiscata este mentionata intr-o anexa intocmita de mana de agentul contestator. Eu nu sunt jurist...dar lecturand OG 2/2001 nu am gasit nicaieri faptul ca se intocmeste anexa de mana...ci se mentioneaza in insusi procesul verbal de contraventie marfa confiscata. Cu ce sunt eu de vina ca Politia Romana nu a facut modele de PV in care sa lase loc pentru a fi identificate bunurile confiscate???

Si repet avizul exista si corespunde cu marfa confiscata doar ca nu era completat suficient in ceea ce priveste destinatarul marfii si soferul

art. 24 din O.G. 2/2001, persoana imputernicita sa aplice sancţiunea dispune şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţii. In toate situaţiile agentul constatator va descrie în procesul-verbal bunurile supuse confiscării şi va lua în privinţa lor măsurile de conservare sau de valorificare prevăzute de lege, făcând menţiunile corespunzătoare în procesul-verbal.

Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gepetto25 a scris:

este adevarat ca documentele aveau unele lipsuri,..........
Credeti ca pot opune asta in instanta?

Nu va ajuta. Nu este vorba de "unele lipsuri", ci de o conditie esentiala pe care legea in mod neindoielnic o cere pentru incheierea valabila a actelor, si anume precizarea partilor, conditie in lipsa careia actul juridic (oricare ar fi el) este nul, fiind nul = nu exista, si deci nu produce efecte.


Gepetto25 a scris:

marfa confiscata este mentionata intr-o anexa intocmita de mana de agentul contestator.

Asa zisa anexa este parte a PV, nu aici trebuie sa insistati cu cautarile, nu va ajuta.


Luati legatura cu un jurist sa citeasca bine PV si poate gaseste alte vicii, sau poate sa invoce alte motive de nulitate (adevarul este ca soferul, dar si emitentul avizului au gresit, intre noi fie vorba).

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala -calitate procesuala Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dragi colegi, va rog sa ma sprijiniti cu opinia dv. Am doua cazuri de sanctiuni contraventionale si confiscare de marfuri din motive datorate lipsei ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda rovinieta Nicoleta Ion Nicoleta Ion Buna ziua Pe data de 22.02.2017 am primit prin posta un pvcc prin care mi se aduce la cunostinta ca agentul X a constatat la data de 31.01.2017 ca eu am ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala louisa louisa As dori sa stiu pe numele cui trebuie facuta plangerea contraventionala in situatia in care procesul verbal este intocmit pe numele soferului dar prin procesul ... (vezi toată discuția)