avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de arenda

Buna ziua. Am primit o adresa prin care se solicita rezolvarea urmatoarei situatii: in anul 2009 a fost incheiat un contract de arenda cu x. Arendatorul a primit un exemplar abia in 2013 moment in care a sesizat ca acel contract e incheiat pe 10 ani desi el stia ca il incheie pe o perioada de 5 ani. In acel moment arendatorul a informat arendasul, doar verbal, ca doreste terenul in 2014 asa cum stabilise initial. Arendasul a refuzat sa inapoieze terenul in 2014 pe motiv ca contractul e incheiat pe 10 ani. Astfel in 2015 arendatorul intocmeste un act de reziliere pe motivul neplatii arendei la timp si in totalitate, act nesemnat de catre arendas. Apoi se incheie un nou contract de arenda cu un alt arendas, moment in care arendatorul depune si o declaratie cu motivele rezilierii vechiului contract, si anume:ca nu a primit arenda, contractul a fost incheiat pe 10 ani si nu pe 5 ani cum stia el, ca l a anuntat pe arendas ca vrea terenul in 2014 si nu l a primit, precum si ca da terenul in arenda unui alt arendas. Este valabil in acest caz actul de reziliere si noul contract de arenda. Mentionez ca acestea au fost inregistrate la primarie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:31, 28 Aprilie 2015
Perioada de arendare este inscrisa in contract.
Contractul de arendare trebuie semnat in 2 exemplare originale.

Pe contractul semnat de arendator ce perioada apare, 5 sau 10 ani?

Verificati si in contractul inregistrat la primarie ce perioada apare inscrisa.
asta e si problema....in contractul de la primarie apare perioada de 10 ani, dar din cele spuse de arendator perioada a fost trecuta dupa ce el a semnat contractul...contractul a fost semnat in 2009, iar arendatorul a primit un exemplar abia in 2013. Daca exista declaratia arendatorului ca nu a primit arenda la timp si nici in totalitate, e valabil actul de reziliere? dar noul contract de arenda? Sau cand se poate rezilia unilateral contractul? Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2015
Magdalena09, utilizator
Daca a semnat ca "primarul" este vina arendatorului.

Rezilierea contractului se poate face in conditiile clauzelor prevazute in contract, pot exista clauze de penalitate privind rezilierea.

Arendatorul il poate notifica pe arendas cu privire la neindeplinirea obligatiilor si solicita rezilierea contractului.
Va multumesc pentru raspuns! Asta inseamna ca noul contract incheiat si inregistrat la primarie nu este valabil...se considera incheiat peste un contract deja existent, desi exista un act de reziliere( nesemnat de arendas)? teoretic arendatorul l a informat pe arendas ca doreste rezilierea contractului cu un an inainte, din declaratia sa reiese acest lucru. este o situatie mai delicata deoarece, eu personal, consider ca arendasul a profitat de nestiinta arendatorului si l-a „pacalit”.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2015
Magdalena09, utilizator
In momentul actual cine lucreaza terenul, fostul sau actualul arendas?
Fostul arendas nu a intreprins nicio actiune impotriva arendatorului pentru rezilierea contractului?
Care este opinia juristului primariei?
In mod normal nu se poate incheia un contract atata timp cat este vigoare altul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arendă badia_mihai badia_mihai Buna ziua, dacă tatăl meu a arendat un teren și după (în timpul perioadei de arendare la donat) , arendatorul mai are drept asupra respectivului teren? (vezi toată discuția)
Nulitate contract de arenda . buna ziua doresc să achiziționez ... andreea27 andreea27 Nulitate contract de arenda . Buna ziua Doresc să achiziționez un teren agricol , problema este că vânzătorii au încheiat un contract de arenda pe ... (vezi toată discuția)
Contractul de arendare, reprezinta o sarcina ? allex64 allex64 1. contractul de arendare reprezinta o sarcina care nedeclarata la notar in momentul semnarii actului, poate duce la desfiintarea acestuia, daca arendasul cere ... (vezi toată discuția)