avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Exist sau nu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Exist sau nu

Sunt cetatean roman, fara sa detin proprietate in Romania. Locuiesc in chirie in baza unui contract de inchiriere valabil 60 zile cu posibilitate de prelungire pe aceiasi perioada. Acest lucru se intampla de cativa ani. intre timp cartea de identitate a expirat. Documentul cu care ma pot legitima inca este pasaportul. spun inca pentru ca acesta este valabil pana in 2017. si nu stiu dc mi.l pot preschimba fara C.I. valabil. Acelasi lucru se va intampla si cu permisul de conducere. Iar ca sa merg mai departe nu am drept de vot desi acesta imi este garantat prin Constitutie intrucat in urma deciziei BEC cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care se afla in tara in ziua alegerilor, isi vor putea exercita dreptul de vot in baza oricaruia dintre urmatoarele documente
:cartea/buletinul de identitate
cartea electronica de identitate
cartea de identitate provizorie
pasaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic)
carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare)
Eu nu detin niciunul din aceste documente si nu am cum sa le detin legal pentru ca nu sunt proprietar. O alta absurditate BEC introduce ca si document de vot in romania pasaportul diplomatic si cel de serviciu ( documente cu regim special ce se imaneaza de MAE titularului la plecarea in misiune iar acesta trebuie sa il inapoieze in maxim 5 zile de la intoarcerea din misiune- legea 248/2005 art 11 pct 2. In acest caz Mae nu pastreaza CI titularului) dar nu si pasaportul simplu. cu acest document eu ca si cetatean roman trebuie sa parasesc Romania pentru a vota .Asta inseamna ca incepand cu 2017 la nivel teoretic eu nu voi mai exista ? in acest caz sunt discriminat de catre institutiile statului pentru ca nefiind proprietr nu imi este permis sa conduc un autovehicol ( permis de conducere expirat) nu pot folosi institutii bancare , nu ma pot legitima, nu mai pot inchiria ( documente expirate) Cum pot dovedi ca sunt cetatean roman si prin ce mijloace imi pot exercita drepturile si obligatiile ce imi revin? Cum imi este garantat dreptul la munca?
'
)
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:39, 5 Mai 2015
Va puteti face carte de identitate provizorie la Serviciul Evidenta care v-a eliberat CI expirata. Ce-i drept, termenul maxim de valabilitate pentru CI provizorie este de un an; daca proprietarului spatiului unde locuiti ii trebuie doar banii dvs. si nu vrea sa va ajute poate ar trebui sa va cautati ceva in alta parte.

Cu CI provizorie + certificat de nastere (si taxele aferente) va puteti reinnoi pasaportul.
Si permisul se preschimba cu CI provizorie, puteti vota, va puteti angaja... este act de identitate valabil in orice situatie in interiorul tarii - probabil doar bancile nu ar accepta-o daca ati solicita credit.
Faptul ca aveti un contract de inchiriere valabil, parafat si semnat (banuiesc ca este incheiat la notar sau la FISC) teoretic ar trebui sa va ajute in a va face o carte de identitate la adresa la care locuiti efectiv. Stiu ca unii sunt de alta parere dar va propun sa mergeti cu tupeu in audienta la seful serv. de evidenta a persoanelor si sa cereti punctul de vedere pentru obtinerii cartii de identitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de identitate pentru contract notarial enverhoxha enverhoxha La cumpărarea unui bun imobiliar, singurul act de identitate acceptat de notar pentru contract este CI, sau se poate folosi un alt act (paşaport, permis de ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis conducere Vio Lupu Vio Lupu Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si am un permis de conducere romanesc expirat. Pentru a-l putea preschimba in Romania (Timis) am nevoie de ... (vezi toată discuția)