avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna seara,

Tatal meu a avut un accident la locul de munca, era obligat sa faca mult mai multe lucruri care nu faceau parte din meseria lui, si vreau sa stiu ce se poate intampla pe mai departe. A ramas cu un handicap, fara un deget, a fost anuntata politia, si vreau sa stiu ce masuri se pot lua pe mai departe? Ce se poate face impotriva angajatorului?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 23:56, 29 Aprilie 2015
Cum nu ati dat prea multe amanunte, in mare procedura care urmeaza este urmatoarea:
Conform prevederilor din LEGEA nr.319 din 14 iulie 2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificari ulterioare angajatorul are obligatia comunicarii evenimentului de indata la inspectoratul teritorial de munca.
Dupa comunicare se declanseaza imediat cercetarea evenimentului. In cazul tatalui dumneavoastra fiind vorba de eveniment care a determinat o incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, se va efectua de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul.
Angajatorul va numi de indata, prin decizie scrisa, comisia de cercetare a evenimentului compusa din cel putin 3 persoane.
Cercetarea evenimentului urmat de incapacitate temporara de munca se va incheia in cel mult 10 zile lucratoare calculate de la data producerii.
Cercetarea evenimentelor se va finaliza cu intocmirea unui dosar de cercetare si care va contine ca piesa principala procesul-verbal de cercetare (intocmit conform prevederilor de la art 128 si 129 din normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006), plus documentele prevazute la art 122 din normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006.
Dosarul de cercetare, intocmit de comisia numita de catre angajator, se va inainta pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii.
Inspectoratul teritorial de munca va analiza dosarul, va aviza si va restitui dosarul in cel mult 7 zile lucratoare de la data primirii.
In cazul in care inspectoratul teritorial de munca constata ca cercetarea nu a fost efectuata corespunzator, dispune in scris masuri pentru refacerea procesului-verbal de cercetare si eventual pentru completarea dosarului, care se va reface sau completa in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii dosarului.
In cazul accidentului de munca urmat de incapacitate temporara de munca (asa cum pare sa fie accidental suferit de tatal dumneavoastra) procesul-verbal de cercetare se va intocmi in 4 (patru) exemplare, dupa cum urmeaza, un exemplar pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, altul la inspectoratul teritorial de munca care a avizat dosarul, un exemplar la asigurator (casa de pensii) si un exemplar pentru tatal dumneavoastra.
Daca credeti ca evenimentul s-a produs din cauza unor activoitati care nu sunt cuprinse in fisa postului a tatalui dumneavoastra, e bines a sesizati inspectoratul pentru a nu apuca ca acesta sa avizeze un dosar in care sa fie gasit vinovat tatal dumneavoastra. In urma sesizarii ITM-ul va avea obligatia efectuarii unui control si astfel s-ar putea preintampina unele “neclaritati” in intocmirea procesului-verbal si a dosarului de cercetare.
Mare atentie la declaratia pe care o va da tatal dumneavoastra in fata comisiei de cercetare si nu cumva sa mai semneze retroactiv alte documente necesare cercetarii(ex fisa de instruire individuala SSM, fisa post etc).
In cazul in care ulterior se va confirma o invaliditate (dar ma indoiesc ca este cazul fiind vorba de un deget) prin decizie de incadrare intr-un grad de invaliditate, emisa de organele medicale in drept , se va relua cercetarea de catre inspectoratul teritorial de munca.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2015
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident la locul de munca alinabaza alinabaza buna seara. va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. o cunostinta de-a mea s-a accidentat destul de grav la locul de munca: a ramas fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este specificat in legislatie un anumit termen in ... Ionut.ion Ionut.ion Buna ziua, Este specificat in legislatie un anumit termen in care trebuie inmanat victimei unui accident de munca un exemplar din Procesul verbal de ... (vezi toată discuția)
Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)