avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reprezentativitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reprezentativitate

buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca un sindicat a obtinut reprezentativitatea (valabila 4 ani), mai este nevoie sa ceara anual ,inainte de inceperea negocierii c.c.m. ca unitatea sa-i recunoasca reprezentativitatea? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 5 Mai 2015
Nu mai trebuie sa obtina noua dovada a reprezentativitatii, daca nu s-au schimbat conditiile in care au obtinut-o acum patru ani.
buna seara ! daca in intervalul sus amintit nu mai indeplinim conditia 'jumatate plus unu" din totalul salariatilor. sindicatul poate negocia c.c.m. ? Va multumesc .
Din Legea nr.62/2011:
Art. 134
Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, reprezentati la negocieri dupa cum urmeaza:

A.din partea angajatorilor:
a)la nivel de unitate, de catre organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz;
b)la nivel de grup de unitati, de catre angajatori care au acelasi obiect principal de activitate, conform codului CAEN, constituiti voluntar sau conform legii;
c)la nivel de sector de activitate, de catre organizatiile patronale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi;
B.din partea angajatilor:
a)la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz;
b)la nivelul grupurilor de unitati, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatilor membre ale grupului;
c)la nivel de sector de activitate, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi.

Art. 135
(1)In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:

a)daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b)daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

In speta, daca sindicatul nu mai este reprezentativ atunci nu poate negocia c.c.m. decat in conditiile art.135 alin.1 lit.a din legea mentionata mai sus.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)
Angajati - concediere Clau01_05 Clau01_05 Buna ziua, Am avea si noi o intrebare legata de contractul colectiv de munca, care am aflat ca nu mai exista. Daca noua ni se desfinteaza posturile in acest ... (vezi toată discuția)