Buna ziua.
Vreau sa va aduc la cunostinta urmatorul fapt: mama a decedat acum 1 luna ( tata acum 5 ani), iar mama a avut doua carduri de credit( unul cu 3000 de lei si altul cu 2000 lei, pe care i-a folosit) si ar mai avea de achitat la ele. Ce se intampla in situatia asta? Trebuie eu ca si fiica sa le achit? Mentionez faptul ca nu am facut nicio succesiune pentru ca mama nu a avut nimic pe numele ei. Casa este pe numele nostru( al meu si al sotului)de mai multa vreme si noi nu am stat cu ea in casa, deci in consecinta nu am avult ce mosteni. Poate cineva sa ma oblige sa platesc?
Multumesc anticipat
Acum ne spuneti ca ati primit casa prin donatie din partea mamei, fapt care poate schimba lucrurile.
Banca si recuperatorii au posibilitatea sa atace donatia pe considerentul ca a fost facuta in mod "deghizat", pentru a ascunde bunuri care pot fi executate in cazul in care persoana nu mai achita creditul.
Declaratia de renuntare la mostenire va tine banca si recuperatorii la distanta.
Daca nu aveti ce mosteni insemna ca nu au ce urmari si executa.
Daca imi permiteti o sa va explic situatia mai pe larg.
Tata a decedat in anul 2005,iar in urma succesiunii eu am primit 3/4 si mama 1/4.
Mama in 2012 ne-a donat partea ei mie si sotului fara nicio intentie de deghizare sau altceva, ea imbolnavindu-se de cancer in noiembrie 2014 si decedand in aprilie 2015, nu avea nimeni sa stie ca ea se va imbolnavi. Deci ea nu ne-a donat casa cand s-a imbolnavit, punandu-ne cumva la adapost de creditori.
Va rog sa-mi spuneti daca in situatia asta este vreo problema?
Daca dau declaratie de renuntare la mostenire nu inseamna ca renunt la partea mostenita in urma decesului tatatului meu ?
Multumesc anticipat
Daca nu exista bunuri atunci nu este obligatorie deschiderea succesiunii.
Va incepe insa stresul cu banca si recuperatorii.
Instiintarea bancii despre decesul mamei si prezentarea numai a certificatului de deces nu va conduce la stoparea actiunilor bancii de a recupera creditul neachitat.
Prin renuntare la mostenire nu se considera ca renuntati la ce ati primit din partea tatalui sau prin donatie din partea mamei ci la bunurile pe care ar fi fost in prprietatea mamei la momentul decesului.
Cel mai bine ar fi sa discutati cu un notar.
Nu exista bunuri, pe cale de consecinta nu am de ce sa deschid succesiunea. Nu am prezentat doar certificatul de deces ci si actele doveditoare( istoric medical)ca la momentul luarii creditului mama nu suferea de nicio boala, pentru a fi trimise asiguratorului. (am uitat sa mentionez ca avea asigurare de viata). Acum astept raspuns de la ei sa ved ce se rezolva.
Multumesc pentru raspuns si promptitudine.
donatia poate fi revocata la cererea creditorilor.
Conteaza daca mama era debitoare la data cand a facut donatia.
Poate rezolvati cu asiguratorul si plateste el.