avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intreruperea executarii pedepsei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intreruperea executarii pedepsei

speta e urmatorea:

condamnat la inchisoare de un an si 8 luni (20 luni) din care s-au executat in regim de arest preventiv 4 luni si 12 zile.
condamnatul mai are 4 luni pana la implinirea varstei de 60 ani, varsta la care, dupa executarea a 1/3 din pedeapsa (adica 6 luni si 20 zile) poate fi eliberat conditionat
totusi, pana la implinirea acestei varste, v-a efectua efectiv 8 luni din pedeapsa - deci mai mult cu 2 luni - frustrant, nu?!

cum se poate motiva o cerere de intrerupere a executarii pedepsei in acest caz?
ce aspecte vizeaza comisia pentru eliberare conditionata in analiza cazului si avizarea pozitiva a cererii condamnatului?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:36, 13 Mai 2010
Daca acest condamnat a avut o conduita buna si a fost staruitor in munca , a dat dovezi teminice de indreptare..acest comportament al detinutui in timpul detentei ar putea conduce la aprobarea cererii sale mai devreme decat la termenul legal .
Instituţia liberării condiţionate se referă la o anumită categorie de condamnaţi şi anume la condamnaţi care, după executarea unei părţi din pedeapsă, dau dovadă de bună conduită, fiind discutabil dacă mai apare utilă executare în continuare, în penitenciar, a pedepsei închisorii până la expirarea duratei acesteia.
Pentru aceasta este necesar ca ei să îndeplinească condiţiile privind executarea unei părţi din pedeapsă şi să dea dovezi de îndreptare; dacă sunt realizate aceste condiţii, condamnaţii sunt liberaţi sub condiţia unei bune purtări, (adică necomiterea de infracţiuni până la expirarea termenului de executare), şi după obţinerea liberării, urmând ca, în caz contrar, să fie readuşi în penitenciar pentru executarea restului de pedeapsă. În acest mod este reglementată instituţia liberării condiţionate.
Liberarea se acordă, în mod facultativ, dacă sunt îndeplinite şi constatate de către instanţă condiţiile legale, fără ca ea să constituie un drept al condamnatului.
Conditiile liberarii conditionate:
1) Condamnatul sa fie staruitor in munca.
2) Condamnatul sa fie disciplinat. Aceasta se apreciaza in functie de respectarea regulilor de ordine interioara a penitenciarului.
3) Condamnatul sa dea dovezi temeinice de indreptare.
4) Sa fie executata o fractiune din pedeapsa aplicata.
In primul rand este vorba despre "lberare conditionata" si nu despre"intreruperea executarii pedepsei",care se acorda conform disp.ar.60 si urm.cpen.si art.450 c.pr.pen.in conditiile aratate mai sus de d-nii.consilieri.Institutia 'intreruperii executarii pedepsei"are alt regim juridic si nu este aplicabila in situatia invocata de dvs.
buna ziua
de fapt ce cererti liberare conditonata sau intreruperea executarii pedepsei ??

doresc intreruperea executarii pedepsei pentru a nu fi efectuate 2 luni de inchisoare in plus, inainte de implinirea varstei de 60 ani, cand se poate solicita eliberarea conditionata

Alte discuții în legătură

Caz penal mangalia ysis80 ysis80 Un condamnat definitiv la inchisoare care s a sustras pedepsei multi ani si apoi este incarcerat poate fi eliberat conditionat daca lucreaza si are un ... (vezi toată discuția)
Liberarea condiționatã, în cazul detențiunii pe viațã. avadi avadi Nelămurirea mea este de ce codul penal prevede in art.55¹ alin(2) posibilitatea liberării condiționate a condamnatului trecut de 60 de ani, după ... (vezi toată discuția)
Eliberare la fractie Adyonela Adyonela Buna seara. As dori sa stiu in ce conditii se poate elibera un detinut la fractie, .. adica, de la 4 ani calendaristici sa iasa la 2 ani. Ii trebuie un ... (vezi toată discuția)