avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Respingere factura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Respingere factura

Am urmatoarea situatie. In 27 februarie am convenit cu un partener de afaceri sa fac un transport pt el. Marfa trebuia sa aiba 900 kg iar pretul convenit a fost de 355 euro+TVA . Cind masina a ajuns la incarcare marfa era mult mai grea conditii in care am convenit cresterea tarifului cu inca 100 de euro, plata urmand a se face dupa descarcare. In data de 30 martie am emis factura in valoare de 455 de euro. Factura ia fost trimisa iar dupa indelungi insistente legate de plata astazi ma anunta ca el nu vrea sa plateasca decit 355 de euro.
Am o intrebare si eu. Exista vreun termen legal in care ar fi trebuit sa respinga factura? sau poate asa oricind sa hotarasca ca nu ii mai convine?.

Mentionez ca intelegerea asupra cresterii tarifului a fost una strict verbala in scris existind doar cea initiala ce prevedea tariful de 355 euro si greutatea de 900 kg, iar pe CMR este trecuta greutatea reala care a avuto marfa
Cel mai recent răspuns: ilmir1 , utilizator 13:11, 13 Iunie 2015
Situatie rezolvata in felul urmator: Am luat legatura cu beneficiarul marfii care a fost de buna credinta si a trimis la mine factura de cumparare a marfii pe care scria cantitatea reala , adica cea mare. Am folosit o prevedere din comanda de transport in care era scris ca :"orice depasire de greutate si dimensiuni fata de cele prevazute in contract va conduce la calcularea unei suplimentari de tarif direct proportionale cu depasirea" Am facut o instiintare nu prea juridica dar explicita in care am aratat asta anexind si factura beneficiarului marfii. Domnul s-a consultat cu "domnul cu papion" cu care ma ameninta daca il mai sun pt bani si..... a facut plata.
ilmir1 a scris:

Domnul s-a consultat cu "domnul cu papion" cu care ma ameninta


V-a amenintat cu un pinguin??:O

In orice caz, pe viitor sa fiti mai prevazator si sa va asigurati ca clientul va plati.

Intelegerile verbale nu au nicio relevanta in litigii, ce e scris ramane scris!

Cand primiti comenzi asigurati-va ca clientul a inteles prevederile executarii comenzii privind termenul de livrare, termenul de plata, penalitati, costurile suplimentare.

Pe canalul tv History este un serial foarte interesant, se numeste "Razboiul transportatorilor", este difuzat in foecare marti de la ora 22.00 si uneori si in reluare.
[ link extern ]

Urmariti un singur episod cand aveti timp si veti trage multe invataminte cum se iau comenzile si cum se platesc. Nu zic ca nu ati avea avea experienta in livrari!:)
In USA daca nu respecti un termen de livrare sau depasesti cu 5 minute termenul, cel care a comandat transportul te penalizeaza.
Iar in situatia dvoastra, daca transportul este mai greu decat cel prezentat pe site-ul de licitatie sau comanda este prezentata eronat (alte dimensiuni, greutate) atunci clientul plateste suplimentar.
Multe pretentii ale clientilor par fantasmagorii pentru noi, de exemplu, transportatorul sa asambleze produsele transportate, sau transportatorul se ocupa de incarcare si de descarcare si multe alte chestii interesante.

[ link extern ] /
Cred ca era un pinguin :))
Si in legislatia nostra transportatorul raspunde de marfa de la incarcare pina la descarcare si la noi ttrebuie sa notam cind marfa prezinta deteriorari in momentul incarcarii, legislatie exista si la noi.... aplicabilitatea e insa f greoaie.
Sunt in bransa de 15 ani si am clienti cu care lucrez prin telefon de ani de zile.... dar mai dam si de specimene urite de genu asta.

Si in usa e alta conceptie fata de Europa cam in toate domeniile.... acolo il pot impusca pe cel ce ma ataca in Europa tre sa imi iau o arma la fel ca a lui ca sa se considere legitima aparare (era doar un exemplu)
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
ilmir1, utilizator
In loc de arma va luati un pinguin!:)
Este adevarat ca in USA regulile sunt altfel decat in Europa. Poate si din acest motiv americanii sunt unde sunt, si nu vorbim numai de transporturi.
Din pacate legile din Romania sunt facute in multe cazuri mai mult sa incurce lucrurile.
Cu clientii vechi nu exista probleme, cu cei noi trebuie atentie, trebuie verificati sa nu fi avut incidente de plata sau sa nu fie in insoventa/faliment.
De regula platile se fac la 15/30 de zile sau cum se stabileste intre parti.
Uneori este bine ca ptr clientii noi sa fie cerut un instrument de plata (ex. BO, CEC, ), cel putin pana se invechesc si devin clienti permanenti!;)
Sa va spun despre un CEC de la o companie franceza semnat in fata noastra de administratorul firmei si care a fost respins pt "semnatura neautorizata"?? despre ce garantare sa mai vorbim?

Sau despre un alt client de al meu care se zbate in pragul falimentului desi are o gramada de bani de luat de la stat si de la patriarhie pt lucrari facute la Catedrala minunata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
ilmir1, utilizator

Alte discuții în legătură

Valoarea stampilei si semnaturii clientului pe factura emisa de furnizor trinity_gold007 trinity_gold007 Buna ziua! Am urmatoarea speta: furnizor (SRL) care a trimis preturi unui client (PFA) pentru o marfa, clientul le-a acceptat, au facut contract, termen de ... (vezi toată discuția)
Se poate o intrebare samsarul samsarul am o firma de transport,deci anunturi de mica publicitate,efectuez transport pt o firma ce plateste altei firme cu cec,eu ca transportator duc cecul,cecul nu ... (vezi toată discuția)
Ma pot acuza de complicitate ???? ptr ca asta vor ! discover discover Buna ziua . Am o SC cu activitate principala transport rutier marfa. Pe langa aceasta activitate mai am si alte licente ,printre care si cea care imi permite ... (vezi toată discuția)