avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

Un salariat nu a respectat sarcina trasata de director.Seful de serviciu ii cere nota explicativa in 27.04.2015, incheie un referat (la care ataseaza nota explicativa a salariatului) in 04.05.2015, care ajunge la director pe 06.05.2015.Se stabileste sa-l sanctionez cu 10% / 1 luna.Se poate considera ca s-a facut cercetarea disciplinara in baza acelei note explicative?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 6 Mai 2015
Buna ziua,

Conform Codului Muncii, cercetarea disciplinara prealabila presupune o intrevedere sau cel putin convocarea uneia, nu o simpla nota informativa.

Art. 251. [cercetarea disciplinara]
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Sanctiunea respectiva este lovita de nulitate absoluta.
Incercam sa lamuresc directorul ca nu pot sanctiona salariatul doar in baza documentelor primite, dar .... Aveam nevoie de inca o parere. Sper sa aiba mai multa valoare cuvantul unui avocat sau consilier juridic.
Va multumesc mult pentru raspunsuri! O zi buna va doresc!
Mai multa valoare are textul de lege , mai sus mentionat de colega noastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara cata8 cata8 Daca un salariat lipseste 3 zile de la locul de munca se face cercetarea disciplinara, prin convocator. Mai este necesara convocarea acestuia daca se stie ca ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara mircea.stoica mircea.stoica Persoana supusa cercetari a primit doar o convocare la biroul resurse umane in vederea cercetari disciplinare. In convocare era trecut doar motivul cercetari ... (vezi toată discuția)