avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesiune de creanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesiune de creanta

Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata prin compensare. In contractul mentionat se stipuleaza expres ca nici una din parti nu poate cesiona drepturile si obligatiile decurgand din contract fara consimtamantul si acordul scris al celeilalte parti.
Societatea Y incheie un contract de cesiune de creanta cu societatea Z, prin care toate creantele pe care le are Y fata de X, sunt cesionate societatii Z, fara a cere acordul societatii X, asa cum era prevazut in contractul dintre X si Z, cesionandu-se totodata si creante care erau platite de catre societatea X, astfel ca obiectul cesiunii de creanta - peste 1,2 milioane lei Ron- nu este valabil - acesta fiind de fapt sub 400.000 lei Ron.
1. Poate x sa ceara anularea contractului de cesiune?
2. Care este baza juridica ?
3. Carei instante trebuie sa se adreseze X?
4. Este sau nu cererea de anulare a contractului de cesiune de creanta, intentata de X, o cerere de natura comerciala?
5. Avand in vedere obiectul cererii formulata de X - anularea contractului de cesiune de creanta - este normal ca prima instanta - sa-si decline competenta in favoarea Curtii de Apel?

"Societatea Y incheie un contract de cesiune de creanta cu societatea Z, prin care toate creantele pe care le are Y fata de X, sunt cesionate societatii Z, fara a cere acordul societatii X, asa cum era prevazut in contractul dintre X si Z, cesionandu-se totodata si creante care erau platite de catre societatea X, astfel ca obiectul cesiunii de creanta - peste 1,2 milioane lei Ron- nu este valabil - acesta fiind de fapt sub 400.000 lei Ron."

Daca X face totusi cesiunea, X se va putea apara in fata lui Z prin invocarea chitantelor liberatorii pe care le are de la X
Intr-adevar, X se poate apara in fata lui Z. Dar problema e ca plata s-a efectuat prin Bilete la Ordin si Ordine de Plata, unele la ordinul lui Y, pentru o alta societate.
Vor fi acestea considerate plati in contul lui Y?
Singurele dovezi care atesta platile facute de X rezulta din extrasele de cont, copiile ordinelor de plata si din situatia contabila.
Cum trebuie sa procedeze X intr-o astfel de situatie?

Are vreun rost sa deschida X proces impotriva lui Y pentru incalcarea clauzelor contractuale? Mai poate fi anulat contractul de cesiune? Daca da in ce conditii?

Cui trebuie sa
in prima faza ar trebui ca X sa notifice refuzul cesiunii de creanta atat cedentului cat si cesionarului.
debitorul cedat poate sa:
1. intenteze actiune in anulare a contractului de cesiune de creanta
2. pe calea contestatiei la executare dupa inceperea executarii silite
3. se apere in fata cesionarului prin invocarea chitantelor liberatorii pe care le are de la cedent,chiar cu data posterioara cesiunii, dar cu data anterioara notificarii. in aceleasi conditii , debitorul cedat poate opune cesionarului compensatia pe care o putea opune si cedentului.

in cazul 1 motivele pentru care actiunea in anularea contractului este admisibila :a) lipsa consimtamantului debitorului cedata - in speta, conform contractului dintre X si Y- motiv de nulitate absoluta ( chiar daca , in general , pentru validitatea cesiunii de creanta NU este necesar consimtamantul debitorului cedat) - totusi conform art. 969 conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante ;
b) nulitatea absoluta poate fi invocata de oricine are interes;
c) lipsa unor conditii de valabilitate a obiectului contractului de cesiune de creanta I)-obiectul actului juridic civil trebnuie sa existe si II) nemo dat quod non habet

in cazul 2 - pe calea contestatiei la executare, in cazul in care xecutarea se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, debitorul cedat poate face aparari de fond impotriva titlu executoriu
pana la urma cesionarul a pus in executare contractul autentic de cesiune de creanta - care constituie titlu executoriu.
deci mai ramane calea contestatiei la executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare tert poprit vs. contract de cesiune creanta Georgelius Georgelius Buna ziua, Va rog ajutati-ma sa lamuresc o dilema. Societatea X primeste o notificare de la un executor judecatoresc, prin care este somata ca, in ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creante FLORY_ST FLORY_ST as dori un model de contract de cesiune de creante, va rog si in acelasi timp sa imi raspundeti la o intrebare, daca se poate. daca societatea X este ... (vezi toată discuția)
Notificare poprire vs contract de cesiune creanță anterior acceptat ContSters162505 ContSters162505 Firma X a acceptat în calitate de debitor cedat prin contractul de cesiune de creanță să plătească datoria pe care o avea către firma Y = cedent, firmei ... (vezi toată discuția)