avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil primita in plus in mod ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil primita in plus in mod necuvenit

M-am angajat cu 6 luni inainte sa ies din concediul de crestere al copilului si nu am fost sa depun nici o cerere pentru stimulent deaorece abia am aflat ca trebuia sa depun o cerere. Am beneficiat in continuare de toata indemnizatia, dar si de salariu.
Va rog sa-mi spuneti care ar fi repercursiunile, pentru ca sunt constienta ca la sfarsitul anului vor observa ca am avut si alte castiguri in afara de indemnizatie pe perioada cresterii copilului pentru ca sunt angajata cu carte de munca.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: andrady06 , utilizator 09:15, 8 Mai 2015
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
...

Art. 24
(1) Sumele reprezentand drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, incasate necuvenit, se recupereaza de la beneficiarii acestora, in conditiile legii, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescriptie. Sumele se achita de catre debitor, in termen de 180 zile de la data comunicarii deciziei.

(2) In situatia in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin.(1),(2) si (3), au fost realizate venituri peste nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit. c), recuperarea sumelor incasate necuvenit se realizeaza prin calculul diferentei intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate, stabilit in conditiile art.2, si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul. Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate.

(3) In situatia in care sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatii pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat, materializata prin folosirea de catre aceasta, cu intentie, a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre aceasta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, prevederile alin.(2) nu se aplica.

(4) Pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, sumele incasate necuvenit ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar se recupereaza de la acesta, in conditiile legii.

(5) Decizia prevazuta la alin. (1) constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut la alin. (1). Decizia poate fl contestata conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.


2. Daca vreti sa scapati mai repede de datorie mergeti la AJPIS si spuneti despre ce este vorba si incheiati o intelegere cum veti plati datoria in rate.
va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri impozabile in perioada concediului de crestere a copilului cseli cseli nevasta mea a fost in concediu de crestere a copilului in perioada 2009 iulie-2011 iulie. a primit o scrisoare de la Agentia de plati si inspectii sociale ca ... (vezi toată discuția)
Prescripție pentru incasare bani necuveniti Ali lori Ali lori Daca in 2014 am avut concediu de crestere a copilui si am luat indemnizația o luna in plus, in feb 2017 anaf—ul mai poate emite o decizie de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Intaorcerea din ccc plesana plesana M-am intors din CCC mai repede ,dupa 9 luni,dar indemnizatia a continuat sa imi vina.Am inteles de la angajator ca prin reluarea activitatii se v-a sesiza ... (vezi toată discuția)