avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Schimbare vector fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Schimbare vector fiscal

Buna ziua.
Detin un SRL cu plata impozitului pe profit 16%, platitor de TVA si raportare trimestriala.
As dori sa trec pe microinreprindere (impozit 3%), neplatitor de TVA si raportare semestriala.
Va rog sa imi spuneti:
- unde fac asta
- daca pot face asta acum sau doar la inceputul anului viitor
- daca 3% e impozit pe profit sau pe venit
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:27, 20 Mai 2015
Calitatea de microintreprindere nu este optionala ci obligatorie iar trecerea se face atunci cand sunt indeplinite conditiile stabilite in Codul fiscal:

ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
a^1) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.


Impozitul de 3% pentru microintreprinderi se aplica direct asupra veniturilor (fara sa se scada cheltuielile, cu cateva exceptii) dupa cum e scris in Codul fiscal:

ART. 112^7 Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.


Trecerea de la un mod de impozitare la altul este stabilit, de asemenea in codul fiscal:

ART. 112^8 Termenele de declarare a menţiunilor
(1) Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
(2) Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu menţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului.
(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea comunică organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
(4) Microîntreprinderile care intră sub incidenţa prevederilor art. 112^6 comunică organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, în cursul anului respectiv, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2015
Iulian MANEA, Contabil
Va multumesc. Si daca sunt cu CA sub 65000 euro, SRL, cu obiect principal Consultanta de afaceri si management si venituri peste 80% din aceasta activitate, pot trece la microintreprindere chiar daca nu sunt obligat?
Schimband obiectul principal de activitate as putea trece instantaneu la microintreprindere?
Va multumesc anticipat.
Nu mai exista optiune in ce priveste impozitarea ci poti fi una sau alta daca sunt indeplinite anumite conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare srl eyecatcher eyecatcher Buna seara. Detin un SRL cu activitate principala 7022 : Activitati de consultanta pentru afaceri si management. Veniturile lunare din aceasta activitate ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la microintreprindere cu 3% la 16% impozit pe profit claudana claudana Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spune-ti in cazul in care o microintreprindere care in prezent plateste trimestrial 3% impozit pe venit si are un capital ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl. intrebari dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului. Suntem 2 asociati ... (vezi toată discuția)