avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta de plata!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta de plata!

In cazul unei asociatii de utilitate publica, care functioneaza in baza O.U.G 26/2000,in cazul in care membrii cu drepturi depline nu-si respecta obligatiile pecuniare asumate prin statut,recuperarea creantelor in instanta se face in baza ordonantei de plata prevazuta de art 1013-1024 NCPC?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 21:41, 8 Mai 2015
Procedura ordonantei de plata este reglementata prin prev. art. 1013-1024 din Noul Cod de Procedura Civila ca fiind procedura de recuperare a creantelor certe, lichide si exigibile.
Este deci de analizat daca in situatia Dvs. concreta puteti afirma ca aveti intr-adevar o creanta certa, lichida si exigibila asupra persoanelor in speta.
Spre deosebire de vechea reglementare, noul cod de procedura civila introduce obligativitatea procedurii prealabile a somatiei anterior inaintarii cererii de emitere a ordonantei de plata catre instanta judecatoreasca.
Art 1014 NCC arata ce presupune aceasta procedura prealabila, astfel creditorul este obligat sa inainteze fie prin executor judecatoresc fie prin scrisoare cu continut declarat si confirmare de primire o somatie catre debitor prin care sa ii puna in vedere ca are obligatia de a achita debitul in termen de 15 zile de la primirea somatiei.
În cazul în care după aceste 15 zile debitorul nu a achitat debitul, creditorul are dreptul să introducă cererea la instanţa competentă.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata Parintele_75 Parintele_75 Buna ziua, avand speta prin care o firma de distributie vinde marfa catre un client ( persoana juridica ) si aceasta nu-si achita debitul mai bine de un an ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani din contract de imprumut BPM BPM in 2013 am facut un contract de imprumut (pe un an) cu o pers fizica cu virament suma prim banca. nu am primit inca banii. contractul nu este prin notar. va ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii? Imparatul Imparatul Am dat marfa la o societate care nu-mi plateste deloc si a trecut termenul stipulat in contract. Mai exista vreo modalitate acuma, gen somatie de plata ... (vezi toată discuția)