avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posesia presupune si folosinta bunului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posesia presupune si folosinta bunului?

Buna ziua, as dori sa intreb in cazul in care o persoana dobandeste ambele elemente ale posesiei ca stare de fapt, atat corpus cat si animus, acesta poate folosi bunul in cauza,deci are si folosinta acestuia?
O alta intrebare este daca posesia ca stare de fapt este transmisibila?
Cel mai recent răspuns: CLEMENT PINTILIE , Consilier juridic 14:38, 9 Mai 2015
Dreptul de proprietate include atat dreptul de folosinta, dreptul de posesie cat si dreptul de a dispune de un bun.
Posesia este starea de fapt ce constă în stăpânirea materială a unui lucru, în exercitarea unei puteri de fapt asupra acestuia, care dă posesorului putinţa de a se comporta ca şi când el ar fi adevăratul titular al dreptului de proprietate. Posesia este o situatie de fapt care permite a se exercita asupra unui lucru corporal o putere si stapanire materiala, manifestata prin acte de pastrare, conservare, uz, folosinta sau transformare, cu vointa si intentia de a se comporta ca titular al dreptului real.
Dreptul de folosinta este un atribut al dreptului de proprietate, constand in posibilitatea titularului acestuia de a intrebuinta in interesul sau bunul care ii apartine si de a dobandi produsele si veniturile obtinute din utilizarea lui.
In general vorbind, cel care are posesia bunului poate avea si dreptul de folosinta al acestuia.
In particular, pot exista situatii in care dreptul de folosinta a fost instrainat unui tert fara a i se da acestuia si dreptul de posesie.
Orice componenta a dreptului de proprietate poate fi instainata separat, inclusiv dreptul de folosinta (care este un drept real)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Multumesc pentru raspuns,la prima intrebare m-am lamurit.Avand in vedere a doua intrebare,nu m-am exprimat eu bine,stiu ca posesia de drept ca si componenta a dreptului de proprietate poate fi instrainata,dar in a doua intrebare m-am referit la posesia de fapt, aceasta poate fi instrainata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
alexxS, utilizator
cele doua atribute,sunt distincte.Eu posed dar,pot sa-l atribui altuia spre folosinta!Eu folosesc,dar bunul nu-mi aprtine,il am in chirie,arenda,sau...altfel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesie adversa ! Costi2017 Costi2017 Buna ziua, Stie cineva ce anume inseamna sintagma \"Posesie Adversa\" ? Am intalnit aceasta exprimare intr-un contract de inchiriere,la capitolul Plati. ... (vezi toată discuția)
Posesorul law_and_order law_and_order salut, eu sunt noua aici deci daca nu am pus intrebarea unde trebuia va rog sa ma scuzati. In momentul de fata invat pentru o restanta la civil - drepturile ... (vezi toată discuția)
Se da următoarea situație, eu cumpăr un teren împrejmuit ... Catalin2o14 Catalin2o14 Se da următoarea situație, eu am un teren care se afla in posesia unei terțe persoane care îmi blochează și ocupa terenul prin violenta, comite acesta ... (vezi toată discuția)