avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizii anaf
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizii anaf

Buna ziua ! Acum cateva zile am primit de la ANAF o scrisoare cu niste tabele in care ma instiinta ca am de platit suna de 468 roni.Titlul scrisorii este:Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de sanatate pe anul 2012.Eu nu lucrez din 2009.Am inteles ca au primit acelas fel de scrisoare si altii care lucrau la data respectiva si pensionari,dar pe cine am intrebat nu stie nimeni nimic.Ce trbuie facut,ce inseamna aceasta scrisoare ? Va multumesc !
Probabil aveti venituri de tip \"venituri din investitii monetare\".
Tipurile de venituri considerate \"din investiţii\" conform Codului Fiscal (Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, ultima actualizare: Legea nr. 123 din 19 septembrie 2014) cuprind:
• dividende;
• venituri impozabile din dobânzi;
• câştiguri din transferul titlurilor de valoare;
• venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen
Conform Codului Fiscal, veniturile obţinute din aceste activităţi sunt impozabile cu cota unica de 16%, metodologia de determinare a cuantumului venitului impozabil fiind diferită de la o activitate la alta.
Totodata, potrivit prevederilor art. 296^27 alin. (1) lit b), alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate numai in conditiile in care nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala), venituri din activitati agricole, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj si venituri din pensii.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.
In conformitate cu 296^28 lit. a) lit. b) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratiile fiscale, atat pentru venitul obtinut din Romania (formularul 200), cat si pentru venitul obtinut din afara Romaniei (formularul 201).
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Multumesc pentru raspuns !
UPDATE Guvernul a aprobat stergerea datoriilor pentru mai multe categorii de contribuabili.

Aici intra si cei care au primit acele scrisori care ii obliga sa plateasca 468 roni prin Decizia de impunere 2012 ??

contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 (regula se va aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara). Multumesc !

De asteptat intrarea in vigoare a legii de amnistie fiscala unde avand in vedere cuantumul venitului (sub nivelul salariului minim brut) se va face incadrarea la :

Art. 4 (1) Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia de asigurari sociale de sanatate din veniturile din investitii se deduce sau nu? elefantul1234 elefantul1234 Contributia de asigurari sociale de sanatate din veniturile din investitii se deduce sau nu? ANAF mi-a zis ca nu se deduce . Dvs. ce parere aveti. Daca pentru ... (vezi toată discuția)
Proiectul legii amnistiei fiscale a fost aprobat miercuri de guvern, urmand sa fie transmis pentru dezbatere parlamentului. legalmgm legalmgm PROIECT LEGE privind anularea unor obligaţii fiscale Art. 1 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anuală de la anaf pentru cass sunsray sunsray Am primit acum câteva zile de la ANAF o [b]decizie de impunere[/b], privind stabilirea [b]contribuției de asigurări sociale de sănătate[/b] pentru anul ... (vezi toată discuția)