avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nelamurire plata esalonare Apa Nova
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nelamurire plata esalonare Apa Nova

Buna ziua,

Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu schimbarea presedintelui acesta a introdus rata de esalonare ca plata suplimentara pentru fiecare proprietar direct in lista de intretinere. Practic, a considerat esalonarea ca o cheltuiala pe numar de persoane si a introdus-o in liste. Precizez ca nu a avut acordul adunarii generale ci a fost o hotarare luata de el pe cont propriu.

As dori sa intreb daca este legal ceea ce a facut acesta pentru ca acea esalonare reprezinta o restanta si doar persoanele ce au restante art trebui sa o achite.

Deasemenea, presedintele in loc sa execute persoanele restantiere unde are hotariri in acest sens dar nu le pune in executare a ales sa plateasca esalonarea de la persoanele bune platnice.
Problema pe care o ridic este legata de faptul ca persoanele care vor plati aceasta suma nu o mai pot recupera dupa o eventuala executare a restantierilor. Ma gandesc ca noi vom plati apa de doua ori;o data la momentul introducerii in lista si a doua oara la esalonare.

Imi putei da un sfat in aceasta privinta? Cum sa achitam esalonarea dar sa nu platim apa de doua ori!

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra!
bsb1975 a scris:


Cum sa achitam esalonarea dar sa nu platim apa de doua ori!




Excelenta intrebare care de fapt ar trebui sa o puneti tuturor proprietarilor cu plata la zi,astfel incat sa il determinati pe presedintele de asociatie sa desfasoare demersuri concrete impotriva rau platnicilor
sa execute persoanele restantiere unde are hotariri in acest sens dar nu le pune in executare a ales sa plateasca esalonarea de la persoanele bune platnice
.

este suspecta situatia in care asociatia detine hotarare judecatoreasca favorabila,respectiv a parcurs o etapa in instanta,dar presedintele intelege sa oblige toti proprietarii sa achite debitul la furnizorul de utilitati favorizand in fapt rau platnicii
Sesizati oficial serviciul de specialitate din primarie
Mai degraba intrebarea este "Cum sa achite esalonarea doar restantierii?"

In primul rand toti cei care nu arestante sa conteste lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisare de fiecare data cand apar cheltuieli suplimentare reprezentand "restante Apa Nova".

Daca numarul celor buni platnici reprezinta cel putin 20% din numarul proprietarilor convocati o adunare generala extraordinara prin care luati hotararea ca restantele sa fie impartite numai restantierilor in cota parte corespunzatoare iar daca cei buni platnici au platit din "restantele restantierilor" sumele respective sa fi considerate avand la cheltuielile de intretinere urmatoare.

Cu ocazia adunarii generale extraordinare schimbati si presedintele!;)

O solutie este si amenintarea presedintelui cu actiune in instanta pentru prejudicii aduse proprietarilor buni platnici.

Art. 32-L 230/2007
(2) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
preşedintele asociatiei de proprietari
, răspund personal sau în solidar, după caz, în fata
legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod
deliberat.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
cyan, moderator
In urma incheierii intelegerii intre asociatie si furnizorul de apa s-a stabilit ca asociatia va plati restanta fata de furnizori, esalonat in 12 luni. Dar asta nu are nici o legatura cu lista de plata afisata lunar. Pe lista de plata se afiseaza cheltuielile lunii respective. Iar costul apei consumata de asociatie acum 2-3-7-15 luni a fost afisat, repartizat in lunile respective.
Asadar suma restanta si prevazuta in contractul de esalonare cu furnizorul, nu mai trebuie repartizata pe lista de plata, nici restantierilor si nici celor cu plata la zi.
Presedintele trebuie sa caute solutii pentru a avea banii luna de luna pentru a plati furnizorul, altfel nerespectarea intelegerii putand dsuce la oprirea apei.
Sugerati-i presedintelui cateva solutii:
- punerea in executarea a actiunilor judecatoresti ce le are, asa cum spuneti
- actionarea si a celorlalti restantieriin judecata
- convocarea adunarii generale unde se poate lua hotararea sa se constituie un fond special, asemanator fondului de rulment, la care sa participe toti proprietarii si din care sa se completeze platile catre furnizor. Cand asociatia va recupera banii de la restantieri, cei ce au depus bani in acest fond special vor primi banii inapoi.
Se pune intrebarea cum s-a procedat in primele 7 luni de esalonare si din ce bani au fost achitate ratele, numai din banii restantierilor sau ai tuturor?

Eu am inteles ca noul presedinte a luat hotararea ca suma aferenta restului de 5 rate sa fie repartizata si celor care nu au avut restante la plata.


Banii se achita furnizorului din casa ori din banca indiferent de unde provin, indiferent de unde au intrat in aceste doua pungi. De teama ca se opreste apa se mai pot amana alti furnizori temporar...
Nici vechiul nici noul presedinte nu au de ce sa repartizeze pe listele de plata restantele catre furnizori, nici restantierilor, nici celorlalti.
Pe listele de plata se repartizeza pe fiecare proprietate cheltuielile curente, se calculeaza penalizarile din ultima luna si acestea se cumuleaza formand restantele fiecarui proprietar fata de asociatie si penalizarile cumulate pe fiecare proprietar.
Sume restante fata de asociatie, actualizate pe lista de plata, provin din cheltuielile repartizate in lunile, anii anteriori pe liste si nu mai tebuiesc inca odata repartizate; ele apar luna de luna ca restante fata de asociatiei, in dreptul celor care au restante, restante ce cresc sau scad in functie de platile partiale facute de restantieri fata de asociatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare gaz la centrala de bloc cathy1220 cathy1220 Buna ziua, Am nevoie de sfatul dvs: Am cumparat de curand un apartament intr-un bloc nou care are centrala de bloc. De cateva zile s-a taiat gazul la ... (vezi toată discuția)
Oprire utilitati pintiliisimona pintiliisimona buna ziua, suntem asociatie de proprietari si avem fff multi rau platnici in blocul in care locuim..avem doar apa rece si aceea cu fff multe facturi restanta ... (vezi toată discuția)
Esalonare plati asociatie catre furnizori pbg361 pbg361 S a descoperit de cateva saptamani ca administratorul blocului nu a achitat mai mult timp facturile catre furnizori,suma neputand inca fi recuperata.Au reusit ... (vezi toată discuția)