avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna seara,

Am nevoie de cateva clarificari privind orele suplimentare, respectiv:
- in ce conditii se pot efectua astfel de ore, este necesara o cerere scrisa din partea angajatorului (institutie publica)?
- in cazul unei functii de conducere, exista vreo prevedere legala prin care sa se reglementeze efectuarea de ore suplimentare?
- care este modalitatea de recuperare a orelor suplimentare efectuate inca de anul trecut?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 11 Mai 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Codul Muncii nu prevede expres modul cum trebuie sa se faca solicitarea.

Având în vedere că angajatorul este cel care va plăti remuneraţia, în plus faţă de salariu, este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Această solicitare nu trebuie să îmbrace forma scrisă. Se cere de asemenea şi acordul salariatului, care poate fi şi tacit, rezultând din prestarea muncii suplimentare. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raprturilor de muncă în reglementarea noului cod al muncii, în Pandectele române nr. 1/2004, p. 271, Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 169)

Art. 121 C.mun.
(1) La solicitarea angajatorului
salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
...

Art.120 c.mun.
.....
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

2. Nu exista niciun act normativ care sa reglementeze efectuarea de ore suplimentare sau sa interzica asa ceva in cazul functiilor de conducere.

3. Fiind vorba despre sectorul bugetar, munca suplimentara se compenseaza numai prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
De anul trecut, numai printr-o intelegere cu angajatorul va mai puteti recupera orele muncite suplimentar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu completarea formularelor pentru efectuare ore suplimentare? fbe fbe Sunt obligat sau nu ca si angajator sa completez/ semnez cu angajatul formulare pentru efectuare ore suplimentare sau pot merge pe acordul lui verbal? (vezi toată discuția)
Legalitatea in cazul delegarii cadrelor medicale la o alta sectie kinga72 kinga72 As vrea sa primesc detalii in lagatura cu legalitatea delegarii asistentilor medicali la alte sectii in cadrul spitalului, in afara programului de lucru, ca ... (vezi toată discuția)
Solicitarea de a efectua ore suplimentare LaurLucreția LaurLucreția Înțeleg că dacă un angajat lucrează suplimentar fără o solicitare în acest sens din partea angajatorului, acesta nu are obligația de a plăti munca ... (vezi toată discuția)