avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Spray lacrimogen ilegal - incadrare juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Spray lacrimogen ilegal - incadrare juridica

Am o intrebare. O persoana, conducator al unui autovehicul a fost atacata in trafic de o alta persoana (de-asemeni sofer). Mai precis, la o trecere de pietoni, unul dintre soferi i-a pulverizat spray paralizant in ochi si in masina celuilalt sofer. Victima s-a inecat de la substanta inhalata si era sa provoace un accident rutier mortal. In prealabil a fost amenintata cu moartea de cel care a pulverizat spray-ul. Ce incadrare juridica urmeaza a i se face atacatorului? Amenintare cu siguranta cred. Dar banuiesc ca e in concurs cu detinere fara drept a unei arme albe (intrucat sprayul cred ca este arma alba) + cu uz fara drept de arma alba. Faptul ca a pulverizat sprayul in ochi pote duce la incadrarea de loviri sau alte violente sau la ultraj ? (tinand cont ca a fost savarsit in public) ? Puteti sa ma lamuriti in legatura cu incadrare juridica ? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2015
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters331166 , utilizator 21:29, 16 Mai 2015
Nu ma poate ajuta nimeni cu o incadrare juridica data acestor fapte ?
Se poate invoca art. 343 din Noul cod penal ? Uz de armă fără drept ? Poate fi considerat sprayul lacrimogen/paralizant o arma in sensul art. 343 ? Dar pe art. 342 ? din cate am lecturat legea 295/2004 nu vad ca fiind stipulata in anexa Sprayul paralizant ca fiind integrat in vreuna dintre categorii A,B.C.D:,E.... de aceea ma intreb cum va raspunde penal un individ care iti da cu spray paralizant in ochi ziua in amiaza mare in vazul unui numar mare de oameni (in preajma unei statii de autobuz)?? Poate fi bagat pentru tulburarea linistii si ordinii publice ? Pe loviri si alte violente ? Pe nerespectarea regimului armelor si munitiilor ? Eu mizam pe ultima, insa nu stiu in ce masura un spray paraliat poate fi considerat ca fiind o arma in adevaratul sens al cuvantului. Nu vad nicio lege care sa reglementeze portul abuziv de spray paralizat , si mai precis UZUL FARA DREPT al sprayului paralizant in locuri publice.
Pers. vatamata a depus plangere la Politie ? arma alba este cu totul altceva, cutit, pumnal,sabie,etc., orice obiect care taie.
Acela este mai mult un dispozitiv de protectie neletal, daca vreti sa-l catalogam cumva. Si ca sa vedeti aberatia din legea noastra, arcul cu sageti nu este considerat nimic, iar arbaleta care are o putere net superioara arcului este doar arma supusa notificarii(adica, vedeti ca detin asa ceva si 30 sageti ptr. ea) nu iti trebuie autorizatie. Desi nu stiu daca mai traiesti cand iti intra o sageata in cap sau in inima...dar intram in altele. Cum a fost toata aceasta neintelegere in trafic? presupun ca acela nu a venit asa de nebun sa ii dea cu spray paralizant in ochi la sofer...
Ba chiar de nebun, i-a pulverizat din masina. Faptuitorul e un cetatean de etnie roma, extrem de violent. Se poate dovedi prin intermediul inregistrarilor video faptul ca cel agresat este nevinovat. Ma rog, ma intereseaza o incadrare juridica nu ne-aparat o dezbatere despre situatia de fapt. Treburile sunt extrem de clare fata de situatia de fapt, pe mine ma intereseaza situatia de drept. Loviri sau alte violente ? Nerespectarea regimului armelor si munitiilor? Uz fara drept de arma neletala? Care e legea care stipuleaza modul de uz al spray-urilor paralizante?
Se poate incadra la lovire sau alte violente, alin.1 sau alin.2 in functie de zilele de ingrijiri medicale.
Multumesc, domnule avocat. Vreau doar sa va mai intreb daca nu e concurs intre loviri si alte violente (prevaz. de art. 193 NCP) si amenintare (prevaz. de art. 206 NCP) ? Lovirile si alte violente este o infractiune care absoarbe infractiunea de amenintare sau e concurs ?

Alte discuții în legătură

Buna seara ! - sicanare in trafic BarbuAlexandruMarian BarbuAlexandruMarian Buna seara , vin cu 4 intrebari dupa o experienta neplacuta , astazi in jurul orei 12-00 am avut o sicanare in trafic cu un domn taximetrist , ulterior mi-am ... (vezi toată discuția)
Spray autoaparare piper aby12 aby12 Buna ziua, doresc sa stiu daca spray-ul de autoaparare pe baza de piper tb declarat la Politie pt a-l putea detine? Daca mi se acorda dreptul de a-l detine, ... (vezi toată discuția)
Detinere briceag si spray nato pieptar pieptar Am un briceag de metal de 22 cm.Lama fiind de 12cm. Ce pedeapsa primesc daca mi-l descopera politia cu el afara? (vezi toată discuția)