avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recalculare pensie

Astept opinia specialistilor .....
Sunt pensionată pt limită de vârstă în martie 2001, înainte de intrarea în vigoare a Legii 19.
Am beneficiat în baza prevederilor art. 72 din Legea nr. 57 / 1974, de 25% spor de noapte, lucrând în 3 schimburi, deci si în schimbul de noapte. Conform informatiilor de la R.U. , CAS în perioada anterioară 2001, s - a plătit doar pt salariul de bază + spor vechime, nu si pt sporul de noapte, ca urmare după opinia lor nu am dreptul la recalcularea pensiei în baza OUG nr. 4 / 2005, decât pt sporul de vechime, Nu si pt sporul de noapte.
Anexa la OUG NR. 4 / 2005 la punctul 17 prevede în mod expres recalcularea pensiei pt munca în timpul noptii, acordat în conditiile prevăzute la art 72 Legea nr.57 / 1974, de 15 - 25%.
În cazul meu, lucrând în trei schimburi ani la rând, este considerat sporul de noapte un spor permanent????????? Am dreptul în conditiile mai sus relatate la recalcularea pensiei în baza OUG 4 / 2005, si pt sporul de noapte?????????? Vă multumesc anticipat pt răspuns.
Cel mai recent răspuns: corami , utilizator 05:50, 16 Septembrie 2005
Teoretic da , in schimb recalcularea pensiilor s-a efectuat in prezent pentru persoanele care s-au pensionat pana in anul 1996 .
O solutie este sa apelati la un avocat avand totodata cu dumneavoastra toate actele doveditoare , ma refer aici la actele din care rezulta sporurile primite in timpul cat a-ti fost incadrata in munca .
Daca intr-adevar aveti dreptate si inspectorii Casei de Pensii refuza sa va indeplineasca cererea de recalculare atunci , singura solutie este sa actionati aceasta institutie in judecata .
Casa de pensii ar recalcula pensia pe baza adeverintei eliberate de unitatea la care am lucrat. Opinia celor de la unitatea la care am lucrat este că, sporul de noapte, nefiind un spor permanenent ( desi ani la rând am lucrat în 3 schimburi, inclusiv de noapte ), nu intră în sfera recalculării pensiei, ca urmare îmi fac probleme la eliberarea adeverintei. Este drept că OG 4 / 2005 mentionează că cel ce eliberează adeverinta poartă răspunderea pt veridicitatea datelor si recunosc că, este o muncă destul de mare a scoate din statele de plată pe câtiva ani buni, sumele acordate ca spor de noapte dar dacă mi se cuvine nu mă las.
Art. 72 privind acordarea sporului de noapte din Legea 57/1974 a fost abrogat la data intrarii in vigoare a Legii 14/1991 (Legea salarizarii). Totusi, acest spor a trebuit acordat in continuare, in baza prevederilor art. 114 (2) din Legea 10/1972 (Codul Muncii).
Cf. art. 4 alin. (2) din OUG 4/2005, "Sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare, care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 2, sunt cele prezentate in anexa[...]"
Prin Legea 49/1992, s-au inclus in baza de calcul a pensiei si sporurile cu, caracter permanent. Acestea trebuiau prevazute in contractele individuale de munca, sau in CCM.
Din punctul meu de vedere, sporul de noapte nu este un spor cu caracter permanent, decat pentru acele persoane care au prestat munca de noapte in procent semnificativ raportat la timpul total de munca. Pentru acele persoane care au prestat o saptamana intr-o luna munca de noapte, nu cred ca s-ar considera spor permanent. Dar este doar o opinie...
Totusi, dupa 1 aprilie 1992, trebuie vazut daca s-a calculat contributie de asigurari sociale pentru sporul de noapte - daca a intrat in aceasta baza de calcul, atunci veti beneficia de el la recalcularea pensiei.
Inainte de 1 aprilie 1992, conform Legii 3/1977 (art. 10), baza de calcul la stabilirea pensiei era media retributiilor tarifare lunare din 5 ani consecutivi, la care s-a adaugat din 1983 si sporul de vechime - in consecinta nu stiu de ce s-a stabilit prin OUG 4/2005, ca sporurile pe care ei le prezinta in anexa ar fi stat la baza de calcul a pensiei....
Oricum, unde e lege nu-i tocmeala (sic!), asa ca parerea mea este sa insistati sa obtineti adeverinta pentru sporul de noapte, macar pentru sporul acordat pana la momentul abrogarii Legii 57/1974 (OUG 4/2005 se refera doar la sporurile, indemnizatiile si majorarile prevazute de Legea 57/1974, intre sporurile prevazute prin Legea 49/1992, sporul de noapte nemaifiind explicit prevazut).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte Gsimion Gsimion #-o Sunt pensionar.Am fost lucrat in Navigatia Fluviala ,unde aveam conditii deosebite de munca si uneori si reglementari speciale in ceia ce priveste ... (vezi toată discuția)
Plata sporului la pensie ioanp23 ioanp23 Buna ziua, Tatal meu a iesit la pensie in anul 1994 la limita de varsta. insa nu ia fost calculat in pensie: sporul de 15% conform legea 57/1974 art. 72 ... (vezi toată discuția)
Sporuri Stamate Aurel Stamate Aurel Denumirea sporurilor care se iau în calcul la recalcularea pensiei. (vezi toată discuția)