avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua !
Am si eu o intrebare , sunt in divort la notar cu care suntem amandoi de acord numai cu casa nu ne intelegem . Avem o casa construita in timpul casatoriei pe un teren proprietatea sotului inainte de casatorie. El sustine ca nu imi da parte din casa pentru-ca el a avut un venit mai mare si terenul . As vrea sa stiu ce drepturi am fiind casatoriti de 22 de ani si tot ce am facut a fost facut impreuna .
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:45, 14 Mai 2015
Buna seara,
In cazul neintelegerilor puteti apela la un mediator specializat in solutionarea unor astfel de conflicte.
De regula casa fiind bun comun (construita in timpul casatoriei) asupra ei aveti fiecare dreptul la o cota de 50%. Daca nu reusiti sa va intelegeti prin mediere, veti ajunge in instanta. Judecatorii pot acorda un procent mai mare oricareia dintre dvs, atat sotului, cat si dvs, chiar daca ati avut un venit mai mic. Un avocat bun va poate indruma in functie de situatia concreta.
E greu de dat un raspuns fara a va cunoaste in concret situatia dvs, dar ceea ce se dobandeste in timpul casatoriei este bun comun, iar legea prezuma o cota de contributie de 50% pt fiecare sot. Asta nu inseamana ca nu se pot face probe si ca nu poate rezulta o alta realitate faptica (de exemplu 30-60% contributie).

Nu este obligatoriu sa faceti si partajul la notar (dar ar fi recomandat pt ca aveti costuri mai mici de timp si bani decat in instanta), decat daca acest fapt este in beneficiul dvs.
Nu va da parte din casa, dar o despagubire in bani va da?
Nu stiu daca aveti un drept de creanta sau nu, ar cam trebui. Nu cunosc insa veniturile si contributiile.
Mergeti la un avocat si/sau mediator.
Oricum, impartirea casei tine de partaj, nu de divort; partajul il puteti face dupa insa, daca aveti un drept de creanta, e mai bine sa actionati acum, cat e fierul cald.
si dvs si sotul sunteti coproprietari ai imobilului respectiv. daca nu va intelegeti amiabil in privinta partajului, doar in instanta veti rezolva problema.
dvs doriti sa locuiti in continuare in acel imobil sau doriti sa fiti despagubita pt cota parte ce vi se cuvine?
E discutabil daca sunt ccoprorietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj imobil Pop Ana Pop Ana Buna seara. Am divorat de sotul meu de o luna. In urma divortului fostul meu sot vrea sa vanda casa pe care am construit-o impreuna sau sa il despagubesc. ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters200656 ContSters200656 Buna ziua, Nu de mult sotul meu a intentat divort. Ma intereseaza sa stiu daca in monentul partajului se tine cont de contributia fiecaruia. Eu nu am fost ... (vezi toată discuția)
Partaj teren cumparat inainte de casatorie emil nastase emil nastase avem o casa construita pe numele ambilor soti, parti egale. terenul pe care a fost construita casa a fost al sotiei, dobandit prin cumparare cu 4 ani inaintea ... (vezi toată discuția)