am un contract in care eu sunt furnizorul de materie prima iar beneficiarul o firma de constructii. Beneficiarul la randul sau (firma de constructii) are un contract in care el este prestatorul de servicii iar cealalta parte beneficiarul acestor servicii din cel de-al doilea contract.
Eu am livrat marfa catre beneficiarul 1 iar el a prestat ce avea de prestat catre beneficiarul 2.
Problema e ca in contractul meu cu B1, exista o clauza prin care eu incasez banii pentru marfa in 3 de zile de cand el isi primeste banii de la B2. Cand am inserat aceasta clauza exista o ratiune si anume ca B2 platea catre B1 dar B1 nu catre mine sustinand ca nu are bani si asa am crezut eu ca pot sa-l fac sa-mi dea banii mai repede...
La un moment dat B2 a sistat platile catre B1 pe motiv ca sunt intarzieri si defectiuni si-i cere acestuia penalitati conform contractului lor. B1 nu vrea sa-i plateasca penalitati pt ca e debitor in mai multe contracte si nu are bani.
Eu ce posibilitate am sa-mi recuperez banii datorati de B1 pentru marfa?
multumesc
atata timp cat d-voastra aveti incheiat un contract cu b1 si cu b2 nu aveti nici un raport juridic nu aveti cum sa-l obligati pe b1 sa-i plateasca penalitati lui b2.
in ceea ce priveste procedura insolventei este mult mai dificil si de durata pt ca in cadrul acestei proceduri nu veti fi singurul creditor
puteti sa folositi aceasta procedura doar pt a-l speria si in consecinta sa va achite debitul asta in cazul in care acesta se sperie.
oricum alegerea este a d-voastra dar tb sa va ganditi la o procedura rapida si eficienta
pai ok, dar cum sa merg pe OG 119 daca creanta mea nu devine exigibila atata timp ce B2 nu-i plateste lui B1?
Cititi primul meu post si o sa vedeti ce clauza am in contract
nu este o clauza defectuoasa.
ceea ce face b1 nu este decat rea-credinta, profitand de aceasta clauza ca sa nu va plateasca
si nu aveti de unde sa stiti ca nui-a platit doar nu aveti acces la documentele contabile ale lui b1
parerea mea este ca ar tb sa mergeti pe procedura somatiei de plata si sa obtineti un titlul executoriu
si v-a stabiliinstanta deaca creanta este exigibila sau nu? avand in vedere ca termenul scadent de 30 de zile a expirat alui b2
este adevarat ca este rea credinta numai ca eu nu pot introduce nici somatie nici ordonanta pentru ca nu indeplinesc conditia exigibilitatii. Ambele fiind proceduri rapide, instanta nu va sta la discutii pe fond ci doar va constata ca B2 nu i-a platit lui B1 si aici se termina.
singura clauza care-mi este favorabila este ca marfa livrata va ramane proprietatea mea pana la achitarea integrala a facturilor...