avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutiþi de plata impozitului pe locuinþã
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutiþi de plata impozitului pe locuinþã

Bună seara
Aş dori, vă rog, să mă lămuriţi într-o problemă. Anul trecut s-a izolat termic blocul în care locuiesc, costul lucrărilor fiind suportat de către noi, locatarii. Am înţeles că există o lege care ne-ar scuti de la plata impozitului pe locuinţă pentru o perioadă datorită faptului că ne-am izolat singuri locuinţele.
Vă rog din suflet să mă lămuriţi şi dacă există această lege ce demersuri ar trebui făcute?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:36, 8 Martie 2012
Da, doar daca la nivelul unitatii administrativ teritoriale, consiliul local a a doptat o hatarare in acest sens. Legea (Codul fiscal si modificarile aduse la sfarsitul anului trecut codului fiscal) prevede posibilitatea acordarii de facilitati (la plata impozitului pe cladiri in conditiile in care s-au executat lucrari de reabilitare termica) prin hotarari de consiliu local. Trebuie sa va interesati la directia de impozite si taxe locale din cadrul primariei.
Asa cum spune @carmen... mai sus, fiecare Consiliu Local are propriul regulament privind aceste scutiri si reduceri la plata impozitului pe cladiri aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, conf. art. 286, alin.(8,9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal...
Insa, ”baietii” nu sunt prosti! Prin aceste scutiri si reduceri nu se face altceva decat sa le scada valoarea sumelor colectate la bugetul local (deci un fel de asi taia craca de sub picioare). Astfel incat ”baietii” despre care vorbeam s-au pus pe treaba si au intocmit un Regulament... intocmit in asa maniera incat dupa ce il citesti - te-ai si lasat pagubas de orice reducere si scutire. Ca sa fiu mai bine inteles, te scuteste sa zicem de 100 lei, dar pentru care trebuie sa faci cheltuieli de 110 lei! Daca va convine, nu aveti decat sa va apucati de treaba. Faza este ca aceasta actiune trebuie facuta de catre toti proprietarii din cladire - pentru ca sunt o multime de cheltuieli, de ex. obtinerea Certificatului de performanta energetica emis in baza auditului energetic din care sa rezulte clasa de performanta energetica la care se incadreaza imobilul dupa efectuarea lucrarilor de reabilitare. Nu mai spun ca trebuia sa va apucati de treaba avand autorizatia de construire...
Daca vreti pot veni cu amanunte, asa cum sunt ele prevazute in Regulamentul din localitatea noastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe locuinta flo72 flo72 Buna ziua, Locatarii din blocul meu au decis ca in 2015 sa facem reabilitarea termica a blocului (polistiren exterior) si audit energetic, cu o firma ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit cladiri dorels dorels Buna ziua. Va rog sa imi spuneti si mie daca o cladire care detine certificat de performanta energetica conform legii nr. 372/2005, este scutita de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica pe cont propriu lilipangica lilipangica care sunt pasii de urmat in cazul reabilitarii termice a apartamentului situat la etaj 1?Vreau sa fac acest lucru pe cont propriu (vezi toată discuția)