avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiu de cotizatie salariata insarcinata intoarsa din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiu de cotizatie salariata insarcinata intoarsa din CIC

Buna ziua,

Am o salariata care si-a reluat activitatea din concediu crestere copil in data de 09.03.2015. Aceasta este din nou insarcinata si are concediu prenatal incepand cu 04.05.2015 pana in 31.05.2015 (initial). Cand introduc acest concediu, programul de salarii in care lucrez ma avertizeaza asupra faptului ca am stagiu de cotizatie de 2 luni (luna 03+04). Cum calculez baza concediului medical?
Salariata a fost incadrata pe salariul minim pe economie inainte de a intra in CIC.
Am nevoie de inca 4 luni (daca baza e 6 luni in ultimele 12), care le calculez cum? La salariul minim pe economie? Respectiv: 01-02.2015 - 975 lei, 11-12.2014 -900 lei. Salariata a fost si e incadrata cu norma partiala.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 09:10, 26 Mai 2015
1. - Daca in cele 6 luni intra si luni in care a fost in CCC veniturile luate ca baza de calcul sunt formate din indemnizatia pentru CCC.
- Salariata aduce de la AJPIS o adeverinta ci veniturile din indemnziatia pentru CCC.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art.8 alin.(2) şi (3) veniturile care se iau în considerare sunt:
...
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
Am inteles! In cazul meu, in care salariata a fost incadrata pe salariul minim pe economie si a primit o indemnizatie lunara in valoare de 600 lei, mai e nevoie sa solicit adeverinta respectiva cu veniturile?
Multumesc frumos!
1. Luati in calcul indemnizatia minima de 600 lei lunar.

2. Dar e bine sa solicitati sa va duca si adeverinta pentru a avea un document la baza in eventualitatea unui control.
Va multumesc frumos pentru clarificari!
Initial am primit informatia conform careia in perioada care imi lipseste din cele 6 luni, voi lua in calcul salariul minim pe economie din perioada respectiva, adica 975/900 lei. A fost vreodata aceasta situatie sau informatia pe care am primit-o este total eronata?

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical dupa ccc1 Dana-Ion Dana-Ion Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1. Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie davidmaryo davidmaryo buna ziua as vrea sa stiu si eu cum sami calculez cata indemnizatie sa iau precizand faptul ca din iulie 2012 si pana in august 2013 venitul net a fost antre ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si icc danasla danasla Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu ... (vezi toată discuția)