avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Marfa deteriorata, cum procedez cu tva si impozitul pe ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Marfa deteriorata, cum procedez cu tva si impozitul pe profit?

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am un SRL platitor de tva care nu a mai avut activitate din 2009. Pe toata aceasta perioada s-au depus documentele pe 0 la finante, sunt la zi cu toate.
In stoc exista marfa, imbracaminte si incaltaminte, in cea mai mare parte deteriorata (din cauza umezelii din spatiul unde a fost tinuta, hainele au un miros urat si nu mai pot fi vandute in aceste conditii).
Am decis sa fac o inventariere si sa declar marfa deteriorata, neimputabila, apoi sa o distrug, conform legii. Am inteles ca trebuie sa fac un contract cu o firma de salubrizare in vederea distrugerii.
Intrebarea mea ar fi daca la marfa distrusa trebuie sa platesc TVA si impozit pe profit.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ynna Dobre , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 23:18, 15 Mai 2015
Buna seara,
Din punctul de vedere al TVA, se necesita analiza ajustarii TVA dedus initial la achizitia stocului, avand in vedere ca de la 01 ianuarie 2013 sunt in vigoare noi reglementari privind stocurile degradate si neimputabile, adoptate prin OG 15/2012.

Astfel, stocurile degradate si neimputabile sunt reglementate de normele de aplicare pentru art. 148 din Codul fiscal, ce stabilesc ca nu se ajusteaza TVA pentru bunurile ce indeplinesc cumulativ conditiile:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
Cu vedere al justificarii faptului ca bunurile au fost distruse, va recomandam sa intocmiti un contract de preluare a acestor deseuri, cu un reciclator autorizat sau cu o societate de salubrizare, ce detine autorizatie ANRSC, in temeiul Legii 101/2006 privind salubrizarea localitatii. Daca exista documente pentru aceste stocuri degradate, pentru acestea consideram ca nu se efectueaza ajustarea TVA.
Puteti sa intocmiti si un proces verbal de la Protectia Consumatorului prima oara,iar daca este vorba de o suma mai mare faceti si un bon de consum

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa expirata - cum o scadem din gestiunea magazinului iulya_amc2006 iulya_amc2006 Buna ziua Am achizitionat marfa de la un furnizor, apa minerala. La momentul actual apa este expirata, furnizorul nu o primeste retur dar a zis ca ne ... (vezi toată discuția)
Scadere din gestiune produse expirate Cristina_Vladut Cristina_Vladut Este vorba despre o societate, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul de produse farmaceutice (o farmacie) si care se confrunta periodic (avand ... (vezi toată discuția)
Despre perisabilitati pendre pendre Sant persoana fizica autorizata platitor de TVA cu activitate comert materiale de constructii, in depozit . Iarna anului 2010 am avut marfa degradata in urma ... (vezi toată discuția)