Ma puteti ajuta, va rog, in urmatoarea problema?
Unei societati pe actiuni i s-a emis un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren.
Problema este ca desi documentatia depusa in vederea eliberari acestui certificat specifica exact suprafata de teren aflata in proprietate exclusiva si suprafata aflata in proprietate indiviza (drumul de acces la proprietate), in certificat a fost scrisa suprafata totala ca teren (inclusiv drumul) ca fiind in proprietate exclusiva, fara a face distinctie intre tipurile de proprietate (exclusiva si indiviza).
La intabularea dreptului de proprietate ne-a fost respinsa documentatia tocmai din acest motiv.
Am incercat rectificarea prin solicitare la ministerul emitent al certificatului, iar intrucat aceasta autoritate ne-a respins solicitarea, am urmat calea contenciosului administrativ pentru anularea certificatului gresit completat si emiterea unui nou certificat in care sa se specifice corect suprafata exclusiva si cea indiviza.
In instanta ne-a fost respinsa actiune ca tardiv introdusa.
Cum pot obtine aceasta rectificare pentru a putea intabula dreptul de proprietate?
Multumesc !
Solutia instantei de contencios nu mi s-a comunicat deocamdata. Am aflat ca mi-a fost respinsa actiunea de pe portalul instantei, ceea ce inseamna ca nu a inceput sa curga termenul de recurs. As putea formula recursul bazindu-ma pe exceptia de nelegalitate?
"As putea formula recursul bazindu-ma pe exceptia de nelegalitate?" In principiu, nu. Recursul va viza hotararea pe care o atacati si aceasta nu a solutionat cererea decat pe exceptia de tardivitate, din cate inteleg. Daca faceti 2-3 flick-flackuri si niste tumbe (glumesc, evident) puteti incerca in recurs o motivare de genul "instanta era datoare ca din oficiu sa procedeze la cercetarea legalitatii actului atacat, cnf. art. 4 din legea contenciosului". Putea, daca se considera sesizata legal in fond cu actiunea dvs., in schimb a respins-o ca tardiva. Constatarea tardivitatii actiunii a condus la neprimirea acesteia si neefectuarea unor cercetari de fond in legatura cu actul contestat. O alta sustinere in recurs ar fi ca prima instanta nu a calificat in mod corect, din oficiu, plangerea ca fiind o exceptie de nelegalitate, existand posibilitatea ca judecatorul de fond sa puna in dezbatere orice imprejurari de fapt sau drept, chiar daca ele nu au fost ridicate de parti prin actiune sau intampinare.
"Poate fi considerat un "nou" certificat in conditiile in care va fi catalogat duplicat?" Nu.