avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala

Buna ziua,

Sunt din Bucuresti, am 61 ani impliniti in iulie, sunt incadrat cu gradul 2 de invaliditate si am urmatoarele intrebari:

1. cat dureaza raspusul pentru acceptarea dosarului de pensionare medicala ?
(de la casa de pensii, la depunerea dosarului, mi s-a spus cca 2 (doua) luni si jumatate - mi se pare cam mult !).

2. dupa depunerea dosarului de pensionare medicala ce urmeaza si cat mai dureaza ?? (nu explica nimeni, de parca asta ai facut toata viata!).

3. cum se stabileste perioada de contributie pentru pensionare medicala?

4. daca banii, stabiliti pentru pensie, se dau retroactiv pe perioada care s-a scurs de la iesirea din spital?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:37, 22 Mai 2015
1. Conform legii decizia de pensionare trebuie emisa in 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii.

2. De regula se depaseste acest termen din motive de lipsa de personal (asa spune Casa de Pensii).

3. Punctajul mediu anual pentru pensie se calculeaza avand in vedere veniturile lunare din toata perioada de stagiu de cotizare.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.
...

Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.

(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.

(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, in situatia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
...

Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.

(2) Decizia prevazuta la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.

(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.

(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.


5. Daca decizia de pensionare va fi emisa mai tarziu veti primi pensia si retroactiv, de la data aprobarii ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc un raspuns concret dodorel62 dodorel62 Daca dupa ce ai depus dosarul pentru somaj si dupa doi ani de luat somajul ai facut si dosarul de pensie si acesta este corect intocmit si indeplineste toate ... (vezi toată discuția)
Termen emitere decizie de pensie claravoda claravoda buna ziua, care ar fi termenul de lucru ptr un dosar -pensie de boala,care este depus la casa de pensii pana la emiterea deciziei finale va rog? (vezi toată discuția)
Intrebare karcsika1958 karcsika1958 Cat timp trebuie ca a fi primit decizia de pensie dupa depunere.Deci este validat,Termenul intereseaza.? (vezi toată discuția)