avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

In urma divortului din 2006 ,cei doi copii,minori la acea vreme au fost incredintati mamei iar eu sa le platesc pensia alimentara.Acum toti se afla in alta tara...iar copii au 21 si 20 ani.Pe hotararea de divort scrie ca tb platita pana la implinirea a 18 ani.La serviciu nu exista nici un document conform caruia ei si-ar continua studiile.Pot stopa plata pensiei? Multumesc!
Da, o puteti stopa. Daca mai doresc pensie trebuie sa va actioneze in instanta si sa demonstreze ca se afla in continuarea studiilor si ca se afla in stare de nevoie, nerealizand venituri.
Obligatia legala de intretinere a fost stipulata pana la implinirea varstei majoratului .


Pana la implinirea varstei de 26 de ani , descendentii au dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu prestateaza nicio activitate remunerata.

Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciilieaza reclamantul sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.


Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.



Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.





Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.




Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.



Asadar, pana cand obligatia legala de intretinere nu este dispusa prin hotarare judecatoreasca, nu trebuie sa platiti pensia de intretinere.





Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces paternitate flori_68 flori_68 Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentarã edyzaharia edyzaharia Bună ziua, Dacă copilul a făcut 18 ani și pensia alimentară a fost sistată de către Casa de Pensii (cel care o plătea este pensionar pe caz de ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)