avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute

Buna ziua.Locuiesc intr-un complex rezidential format din 3 blocuri.Constructorul a facut pe o parcela si blocuri , dar si 3 case , toate avand aceeasi cale de acces .Casele sunt in fata blocurilor , iar calea de acces trece printre 2 blocuri .
In spatele acestor blocuri sunt alte case construite . Proprietarii caselor din spate se folosesc de calea de acces dintre blocuri , cu toate ca au si un alt drum de acces , dar al nostru este asfaltat , celalalt doar pietruit ,Pentru ca se trece cu viteza , iar zona e plina de copii , pentru ca se deterioreaza drumul am decis sa montam o poarta . Locatarii au decis in majoritate (aprox 90 % ), pe liste cu semnatura . Dupa ce s-a montat , au venit 2 ce locuiesc la casaele din spate spunand ca au drept de servitute , cu acte mai mult sau mai putin doveditoare , servitute oferita de constructor, proprietar la acel moment al terenului . Am decis sa le dam o cheie de la poarta , dar au refuzat ,pe motiv ca le e greu iarna sa coboare sa descuie poarta sau sa o deschida si sa o inchida ..doresc sa o automatizam , sa le fie mai usor .
Iar un altul , proprietar al unei case din fata blocurilor sustine ca nu e de acord cu aceasta poarta..si ca avand cota indiviza la drumul de acces , copropiretar cu noi pe toata parcela nu e de acord cu poarta , cu toate ca accesul la casa lui nu se face pe acolo ..
Cu speranta ca m-am facut cat de cat inteleasa - am rugamintea sa imi spuneti :
- Dreptul de servitute poate fi atacat/retras de noii proprietari ai terenului ?( toti locatarii )
- Avem obligatia sa le automatizam poarta ? Daca noi le oferim lor o cheie - inseamna ca nu le ingradim dreptul de acces..
- Vecinul ce nu e de acord cu poarta ameninta ca ne da in judecata ...are sau nu dreptate ? Sau se supune deciziei majoritatii ?

Multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:36, 22 Mai 2015
- Nu poate fi retras.
- Nu aveti o astfel de obligatie, asta o decide majoritatea proprietarilor.
- Se supune. Nu cred ca va inainta vreo actiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute Cyberax Cyberax Buna ziua! Acum 3 ani am vrut sa cumpar o parcel de pamant dar parcela nu avea cale de acces de la strada principala. Proprietarul a lasat un drum de servitute ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem un drum de servitute cu o poarta catre strada ... valica13 valica13 Buna ziua! Avem un drum de servitute cu o poarta catre strada principala. Pot pune inca o poarta catre urmatorul proprietar, dupa lotul nostru dandu-i in ... (vezi toată discuția)
Asfaltare drum privat cu drept de acces Cornelvi Cornelvi Salut. Am nevoie de ajutor, pentru a solutiona o nelamurire legat de un drum privat la care avem drept de acces din partea proprietarului ... (vezi toată discuția)