avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gestionare diferente apa la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gestionare diferente apa la asociatie

Diferenta rezultata intre consumul de a. c.din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ap. necontorizat) este de 50 m.c.In mod corect aceasta diferenta se repartizeaza in intregime la plata, apartamentului necontorizat ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:08, 25 Mai 2015
Nu e corect!
Si argumentele sunt tot atat de numeroase pe cat sunt cauzele acestor diferente,
- nu toti proprietarii (si probabil ca niciunul de fapt) nu citeste apometrul in acelasi timp cu operatorul furnizorului btansamentul. Intre aceste citiri exista consum de apa care nu este facturat (in plus sau in minus).
- apometrele de apartament au clasa de precizie inferioara celui de bransament, asa incat inevitabil vor fi diferente de inregistrare;
- nu toti proprietarii citesc corect, unii poate nu vad bine, altii poate gresesc cand isi scriu indecsii. Nu dau indecsii si cu zecimale.
- pot exista instalatii defecte in apartamente si picaturile sau firul de apa de la wc-uri nu este inregistrat de apometru, dar adunate aceste cantitati de la mai multe apartamente, ele sunt inregistrate pe bransament.
- apometrele nu sunt verificate metrologic ani de zile si valorile aratate de ele este foarte probabil sa nu mai fie in concordanta cu consumul. Pot exista apometre defecte.
- pot exista chiar furturi de apa in apartamentele contorizate.

Asa ca vedeti, toate acestea produc fiecare din ele diferente, care adunate fac o cantitate substantiala care nu poate fi pusa, nu este moral, a fi pusa in seama unui singur om.

E adevarat insa ca nici consumul lui nu poate fi controlat si estimat.

Deci ar fi normal sa-l determinati sa-si puna apometre, iar pana atunci sa suportati cu totii un procent din aceste diferente, repartizate dupa cum hotarati in asociatie.
In lege nu prevede modul de impartire a facturii ci doar ca trebuie repartizata dar la mine in oras s-a dat o HCL in care prevede repartizarea costurilor zic eu eronata pentru ca diferenta se imparte la numarul de persoane.
dpmdv impartirea diferentei trebuie sa se faca procentual (in functie de consumul fiecaruia) deoarece eroarea o da aparatu nu numarul de persoane.
Diferenta nu se poate imparti singurului ramas pe pausal pentru ca trebuie aplicate niste baremuri pentru cei necontorizati.

Pe de alta parte, inainte de aparitia apometrelor, apa se impartea la numarul de persoane: asadar, este un fost criteriu de repartizare.

In al treilea rand comitetul, prin decizie, stabileste modul de rerepartizare a neinchiderilor de apa.
Baremurile se aplica celor necontorizati la nivel de bransament, nicidecum in cazul condominiilor contorizate la nivel de bransament.
Dincolo de acest bramsament asociatia isi stabileste propriul regulament de repartizare a consumului de apa in general, si a diferentelor in special.
Pe ce criterii se stabileste acest regulament special diferente apa, care este temeiul legal pe care se bazeaza, se iau in calcul considerente de ordin moral, reiese ca asociatiile pot adopta regulamente dupa principiul "atatea bordeie atatea obiceiuri " ? In cazul de fata proprietarul apartamentului necontorizat poate da in judecata asociatia pentru ca i-a fost impus la plata procentul de 50% din diferenta in loc de 3,3mc de persoana cum poate sutine de exemplu etc.etc..

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)