avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pausal explicatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pausal explicatii

Buna ziua,

As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal.

Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru fiecare locatar in parte luna de luna. Daca in luna in curs aveam indicele 10 si am fost trecut pausal, administratorul va trece in fisa lui la indice la apometrul meu 17 sau va trece tot 10 pentru luna urmatoare?
Care sunt prevederile legale in legatura cu sistemul pausal? Luna viitoare platesc doar diferenta sau platesc tot consumul meu, chiar daca luna asta platesc pausal? Pausalul este un fel de "pedeapsa" ca nu am adus citirea la timp sau e doar o estimare a administratorul, urmand a se aduce citirea la zi luna viitoare dupa realitate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:30, 25 August 2013
Din cate stiu eu, pausalul este o estimare facuta de catre administrator, astfel, din factura de apa, se scade consumul celor care au citit apometrele iar restul se imparte la cei care nu au citi apometrele si astfel se afla care este consumul pausal pe luan respectiva. sau se poate stabili de la inceput, de catre Asociatie, ca in cazul in care nu citesti apometrele, sa platesti de exemplu 7 mc - apa rece si 5 mc - apa calda. Depinde asociaite. Insa, a doua luna dupa ce ai platit consumul pausal, platesti si ce ai consumat in luna precedenta, desi ai platit la pausal. Practic , consumul pausal este ca o sanctiune pentru necitarea apometrelor.
Legea (Ordinul 233 al ANRSC) prevede ca daca nu ai dat indexul la apa o luna se trece un consum estimat (media ultimelor trei luni) si, la urmatoarea citire se face regularizarea.
Doar daca nu se dau citirile trei luni la rand se considera apartamentul fara apometre.
La fel daca propietarul refuza sa permita accesul in apartament pentru control.

Tehnic, pausal inseamna ca, in lipsa contoarelor, se foloseste un consum mediu, determinat de expertii in domeniu, nu ca poti trece oricat.
Tonyde a scris:
Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru fiecare locatar in parte luna de luna.

Poate ca trece in acea fisa indexul citit luna de luna pe fiecare apometru, nu "indicii".
Indexul este ceea ce se citeste pe apometru si pe baza diferentei de index de la o luna la alta se stabileste consumul.
Daca in luna in curs aveam indicele 10 si am fost trecut pausal, administratorul va trece in fisa lui la indice la apometrul meu 17 sau va trece tot 10 pentru luna urmatoare?

Incerca sa traduc. Daca luna trecuta, la data citirii apometrului, ati avut indexul 452 iar luna aceasta, la data citirii aceluiasi apometru aveti indexul 462, prin diferenta rezulata ca ati consumat 10 metri cubi de apa in luna respectiva.
Daca nu ati citit apometru iar administratorul nu a stiut cat ati consumat, vi se pune pe lista de plata un consum stabilit de comitetul executiv al asociatie, iar administratorul doar executa decizia comitetului.
Conform HG 1588/2007, comitetul executiv stabileste modul de gestionare a utilitatilor, inclusiv a consumului de apa, modul de acoperire a diferentelor sau pierderilor de apa.
Art. 40. -
(1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

Gasiti un asemenea regulament in partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile"
www.avocatnet.ro/content/con...
Ca sa aflati concret modul de gestionare a consumului de apa in asociatia dumneavoastra, intrebati administratorul, presedintele sau membrii comitetului. Daca nu au adopatat un regulament indrumati-i sa se inspire din acesta si sa-l adapteze situatiei concrete din asociatia dumneavoastra. Asa le dati o mana de ajutor. Altfel administratorul si cei cu care se mai sfatuieste (presedinte, cenzor, membri ai comitetului..) se vor chinui luna de luna cu gestionare apei "dupa ureche" sau dupa cum se mai gandesc si razgandesc.
@Tonyde

Consumul pausal se foloseste ca termen in cazul condominiilor unde apartamentele nu sunt contorizate, iar factura se imparte "la pausal" in functie de numarul de persoane.
Tot consum pausal se cheama si in cazul condominiilor contorizate la nivel de apartament, dar unde un numar mic de apartamente nu sunt contorizate sau alte apartamente, desi contorizate, nu au declarat indecsii 3 sau mai multe luni. In cazul acesta fin factura se scade consumul declarat de cei cu repartitoare, se mai scade un 10% pentru nevoi gospodaresti si "pierderi" inerente, iar diferenta se imparte apartamentelor necontorizate sau considerate necontorizate din cauza nedeclararii, in functie de numarul de persoane.

In cazul dv. este vorba despre un consum estimat (cu totul altceva decat "pausalul") in care vi se estimeaza un consum, indiferent pe ce criteriu, vi se pune pe lista, deci trebuie sa-l achitati.
In cazul consumului estimat, la apartamentul cu pricina, acesta se adauga la indecsii din luna trecuta in care dv. ati declarat si rezulta un index estimat.
In urmatoarea luna, in care veti declara indecsii, se va face diferenta fata de indecsii estimati si va rezulta diferenta de consum a celor doua luni in discutie. Aceasta diferenta poate fi si negativa, caz in care pe lista va va pune consum 0, urmand ca abia in a doua luna urmatoare sa aveti ceva de platit din calculul cu noii indecsi cititi.

Va dau un exemplu:
- in fisa administratorului aveti o suma a indecsilor declarata de dv. luna trecuta la AC = 200.
- in luna aceasta nu ati dat indexul, dar ati consumat (se vede pe apometre) 7 mc. Administratorul nu stie cat ati consumat in mod real si va pune pe lista 10 mc. Deci contoarele dv. arata in total 207, iar administratorul isi trece in fisa lui 210 (estimat);
- luna urmatoare declarati suma indecsilor de AC = 211. Asta inseamna ca ati consumat in mod real 4 mc (de la 207 la 211). Administratorul va pune in fisa ce ati declarat dv. = 211 si face diferenta, rezultand 1 mc. Atat va trece pe lista.

Deci dv. in mod real ati consumat 11 mc in doua luni. (7 + 4)
Administratorul v-a pus pe liste in cele doua luni 11 mc (10 + 1). Deci v-a facut regularizarea.

In cazul in care nu dati 3 luni la rand indecsii, atunci va poate considera necontorizat si va alaturati celor care nu au apometre platind diferenta din factura repartizata dupa numarul de persoane. Asa ca fiti atent si incercati sa nu ajungeti in situatia aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza consumul de apa pe luna cind proprietarul nu il declara ,dar totusi are contorizare. carmen-69 carmen-69 As avea mare nevoie de ajutor pentru a rezolva aceasta problema: la inceputul lui ianuarie 2009 am plecat in strainatate, la munca pentru mai mult timp. In ... (vezi toată discuția)
Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)