avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Atragerea raspunderii administratorului si a ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Atragerea raspunderii administratorului si a asociatului

Buna ziua ,

Va solicit un punct de vedere pe urmatoarea speta. Un SRL X intra in insolventa la cererea unui creditor, ca urmare a neplatii serviciilor de proiectare care au fost receptionate . Acest SRL X are ca asociati doua personae fizice din care una detine 50 % din partile sociale iar una 10%. Diferenta de 40 %este detinuta de o societate comerciala Y la care este asociat unic si administrator persoana care detine 50 % din societatea X. Obiectul contractului de proiectare a fost un imobil detinut de societatea Y si dat in folosinta societatii X. Dupa cum rezulta din documentele contabile, societatea X nu a avut nici odata venituri ci a fost creditata de asociatul persoana juridical Y . De asemenea se poate constata ca, pentru a evita oricare riscuri si probabil unele plati, societatea Y foloseste societatea X ca interfata cu prestatorii de servicii .

Avand in vedere ca societatea X recunoaste ca a beneficiat de servicii dar invoca faptul ca nu le poate plati (neavand nici lichiditati si nici un bun) deoarece nu a avut incasari, in ce masura si mod, exista posibilitatea atragerii raspunderii asociatului persoana juridical Y , care de fapt aa fost beneficiarul real al serviciilor de proiectare ? Subliniez din nou faptul ca societatea X nu are nici un bun iar imobilul care a facut obiectul proiectarii este proprietatea societatii Y dat in folosinta la socitatea X. In urma serviciilor de proiectare a fost schimbata destinatia acestui imobil astfel ca valoarea lui a crescut semnificativ.

Are cineva experienta in asa ceva ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 20:01, 24 Mai 2015
SRL X:
-ce obiect de activitate are ?
-a avut in timp activitate economica productiva ?
-a avut vreo-data facturi, incasari ?
-a avut vreo-data beneficii ?
-ce obligatii rezulta din contractul de "dare in folosinta" pt. SRL X si pt. SRL Y ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil detinut de o societate cu administrator/actionar maj in insolventa florin37 florin37 Buna ziua, Vreau sa cumpar un imobil detinut de societatea X SRL(nu SA!) Societatea X are ca administrator/actionar majoritar pe Y SRL, aflata in ... (vezi toată discuția)
Speta CristinaPetrescu CristinaPetrescu X, o persoana desemnata de adunarea generala constitutiva a societatii colerciale AA SRL, inainte de inmatricularea societatii la Registrul comertului incheie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, avem urmatoare situatie, simplificata grosier: persoana ... c3836171 c3836171 buna ziua, Avem urmatoare situatie, simplificata grosier: Persoana juridica SRL pe nume A, are asociati pe societatea B (srl) 50%, persoana fizica x 25% ... (vezi toată discuția)