avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nulitate expertiza
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nulitate expertiza

In cadrul unui proces de partaj succesoral,la dosar s-a depus o "Documentatie cadastrala" pentru instanta pe post de expertiza.Instanta NU a dispus efectuarea acesteia si a acceptat aceasta lucrare(de fapt o lucratura) la cererea unei parti,pentru evitarea onorariului si chipurile pentru celeritate.
Lucrarea este gresita,NU a avut un obiectiv si nici NU a convocat partile la faza de teren,chiar daca in continut face vorbire ca la expertiza au participat toate partile.
Nebunie curata.S-a dat o pronuntare si urmeaza calea de atac apelul,unde sunt foarte multe motive.
Intrebari:
- ce articol din CpC(vechi) trebuie invocat pentru faptul ca Nu s-au instiintat partile si ca de fapt asa zisa expertiza s-a intocmit de acasa,la comanda si la instructiunile acelei parti?
- daca se admite apelul(si nu vad ce motive ar fi de respingere),instanta de apel caseaza sentinta de la fond si trimite cauza spre rejudecare sau retine cauza, dispune refacerea expertizei si da o alta hotarare?
- mi se admite cererea de chemare in instanta a expertului pentru lamuriri privind continutul lucrarii?
- pot formula plangere penala la adresa expertului pentru marturie mincinoasa, cf.art.273 cp?
Cel mai recent răspuns: tzuku51 , utilizator 21:29, 21 Iunie 2015
Aveați dreptul să vă opuneți acestei probe chiar la momentul depunerii acesteia în instanță.Acum, în motivarea apelului susțineți necesitatea efectuării unei expertize judiciare, cu abiectivele dispuse de instanță avînd în vedere faptul că documentația cadastrală depusă ca probă nu constituie expertiză , judiciară, ea nu a fost executată de către un expert judiciar sau extrajudiciar, atestat de MJ. Solicitați avizarea expertizei de către OCPI.
D-voastră nu trebuie să comentați că expertiza s-a făcut acasă, sau la comanda,etc(sunt lucruri pe care trebuie să le dovediți)ci solicitați, ceeace v-am sugerat și ce mai considerați necesar.(nu ceeace presupuneți ci ceeace puteți argumenta)
Ce folosește plângerea penală împotriva expertului-decât prelungirea procesului și până la urmă, se va constata că acesta așa a văzut și măsurat. Prin urmare, deși este la modă plângerea penală, aceasta nu rezolvă situația.
Probabil nu aveți un avocat- căutați unul care să vă îndrume.
va multumersc pentru atentie si raspuns.
Cauza este de fapt constatarea unei uzucapiuni prin jonctiunea posesiilor,iar partea reclamanta a solicitat instantei sa depuna si a depus o lucrare denumita "Documentatie cadastrala" intocmita "la comanda" de un expert topo judiciar.Pe motivul celeritatii,instanta a admis cererea dar fara sa indice obiectivele,fara sa nominalizeze terenul uzucapat,motiv pentru care reclamanta a indicat expertului sa efectueze lucrarea asa cum a dorit.
In cuprinsul lucrarii sunt o serie de neadevaruri,deoarece expertul nefiind nominalizat,nici nu poate raspunde pentru lucrare.Aici a fost jmecheria.
Instanta a dispus ca lucrarea sa ne fie comunicata prin grija partii pentru a ne expune un punct de vedere.Dar,cu 5 zile inainte de a o primi,aceasta a fost deja avizata la OCPI,apoi depusa la dosar.Am formulat obiectiuni(in sensul ca NU s-a facut identificarea corecta,asa cum era in testament) dar nu s-au luat in considerare si instanta s-a pronuntat.
Problema este "daca autorul lucrarii(expertul) era obligat sa anunte partile despre data si ora efectuarii fazei de teren" in conditiile principiului ca "participarea la expertiza este un drept in aparare".
In lucrare face mentiunea ca la expertiza "au participat toate partile".Este aceasta o marturie mincinoasa? Pe aceasta afirmatie instanta s-a pronuntat.Nu poate face dovada instiintarii partilor pentru ca nu ne-a anuntat. Nu am gasit nici in CpC si nici in OG 2/2000 obligativitatea instiintarii partilor despre efectuarea expertizelor si daca in caz contrar se poate invoca nulitatea expertizei.
Stiu,este o chestiune delicata,dar din punct de vedere tehnic problema este rezolvabila in sensul admiterii apelului.
In cazul in care apelul se admite,Instanta de apel va casa sentinta cu trimitere spre rejudecare sau o va retine si va dispune intocmirea unei alte expertize,cu obiectiuni precise?
Va multumesc.



Vedeți art. 330-331 Noul cod procedură civilă
Dosarul este in rejudecare,fiind inceput in 2009,deci pe vechiul cod de p.civila.
Va multumesc
Vechiul CprCiv:
Art. 208
Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire, aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarea. Dovada de primire va fi alaturata lucrarii expertului. Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.

Puteti solicita instantei de apel anularea calificarii "Documentatiei cadastrale" ca fiind in dosarul cauzei o proba cu expertiza tehnica judiciara in sensul ca ea, documentatia, nu se califica deoarece a fost elaborata fara respectarea prevederilor legale:
- art.201, alin.1 si alin.5 si art.202 (numire aleatorie expert, participare expert-consilier)
- art.208 (obligatia de citare a partilor cu scrisori recomandate, dovezile depuse la dosar).
Pt. Apel - solicitati refacerea probei cu expertiza si admiterea unui expert-consilier
Art. 292
(1)Părţile nu se vor putea folosi înaintea instanţei de apel de alte motive, mijloace de apărare şi dovezi, decât de cele invocate la prima instanţă sau arătate în motivarea apelului ori în întâmpinare. Instanţa de apel poate încuviinţa şi administrarea probelor a căror necesitate rezultă din dezbateri.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Expertiza uzucapiune tzuku51 tzuku51 Intr-un dosar de uzucapiune,introdus in 2009(deci pe vechiul CpC si CC) instanta a constatat uzucapiunea prin jonctiunea posesiilor. Reclamantul a depus o ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)