avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala cf. Legii nr. 9/2008
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala cf. Legii nr. 9/2008

Buna ziua. V-as ruga f. mult, daca se poate, un sfat in urmatoarea problema:
Precizez ca sunt director executiv al unei asoc. pt. protectia animalelor. In data de 08.05.2008, am fost sesizata de catre presedintele asociatiei noastre asupra faptului ca, de mai multe saptamani, unul dintre vecini si-a abandonat cainele pe domeniul public, lasandu-l fara hrana si ingrijire. In toata aceasta perioada cainele a fost hranit de catre presedinte, care de altfel i-a acordat si ingrijire medicala, cainele aflandu-se intr-o situatie critica datorita unei plagi taiate la gat.
In urma acestei sesizari, m-am deplasat personal la cabinetul de stomatologie unde profeseaza medicul care si-a abandonat cainele cu scopul de a-l sensibiliza si de a gasi impreuna o solutie pt. rezolvarea problemei (in orasul nostru nu exista adapost pt. animale, iar primaria otraveste cainii comunitari). Bineinteles ca dna dr. a devenit isterica, insultandu-ma si cerandu-mi sa parasesc cabinetul. Totusi, am insistat si i-am adus la cunostinta faptul ca abandonul constituie infractiune, iar asociatia noastra va formula p plangere penala in acest sens. Raspunsul dansei a fost ca intr-adevar a abandonat acel caine, ca de acum il considera caine comunitar si nu o mai intereseaza soarta animalului. Mentionez ca inaite de vizita mea, dna respectiva a mai fost abordata in cateva randuri cu privire la acest animal.
In consecinta, am formulat o plangere penala avand ca obiect abandonul unui caine pe domeniul public (infractiunea de abandon prevazuta de art. 6 lit. f si definita de art. 6 indice 1 din Lg. 9/2008 pentru modificarea si completarea Lg. 205/2004 pt. protectia animalelor). Ieri am fost chemata la sediul Politiei pentru declaratie. Timp de aproape 2 ore m-am certat cu politistul care ancheteaza plangerea si care a tinut cu tot dinadinsul sa sublinieze cat de mult uraste maidanezii, ca daca ar putea i-ar impusca cu mana lui, ca trebuie exterminati si ca noi ar trebui sa ne ocupam cu treburi serioase, nu cu asemenea nimicuri. De asemenea, a incercat sa-mi dicteze declaratia (in asa fel incat sa fie favorizata invinuita), procedand in aceeasi maniera si cu presedintele asociatiei. Mai mult decat atat, in momentul in care i-am spus ca voi avea grija ca in instanta sa mentionez modul total lipsit de profesionalism in care ne-au fost luate declaratiile, mi-a raspuns ca va avea grija sa nu se ajunga in instanta.
Este sau nu abuz in serviciu? Cum ar trebui sa procedam noi, ca reclamanti, in aceasta situatie? Stiu ca foarte multe persoane considera activitatea ONG-urilor pt. protectia animalelor drept pierdere de timp si bani, dar din moment ce exista Lg. 9/2008, prevederile acesteia nu ar trebui respectate si aplicate? Care este procedura in continuare, scopul nostru fiind acela de a ajunge totusi in instanta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 12:50, 1 Iulie 2009
Personal, eu va apreciez foarte mult activitatea pe care o desfasurati , si va sfatuiesc sa nu abandonati din cauza unui politist care a dat dovada nu numai de lipsa de profesionalism ( misiunea acestor functionari fiind aceea de a cerceta faptele sesizate, iar nu a-si exprima opinii sau de a incerca sa influenteze partile implicate, sub nici o forma) ci si de carente in comportament . Oricum, in speta este bine ca exista identificat faptuitorul. Perseverati, mai departe, politia trebuie sa finalizeze cercetarea, sa inainteze catre procuror dosarul cu o propunere, care daca va fi de neincepere a urmariri penale, procurorul poate sa o confirme sau nu, iar impotriva rezolutiei aveti pe urma deschisa calea plingerii, la prim-procuror si apoi la instanta. Fata de comportamentul politistului in cursul cercetarii, puteti eventual sa sesizati si conducerea sectiei de p[olitie respective.
Va sfatuiesc si eu , deasemenea , sa nu va lasati intimidat in acest demers pentru care va felicit ca l-ati demarat. Nu conteaza opiniile sau sentimentele unor persoane care nu isi fac datoria , ca functionari , dar care , nici ca oameni nu merita mai multa apreciere. Exista legislatie , din fericire, care confera si altor forme de viata protectie s i drepturi. Aceasta lege , chiar daca este recenta si in ca nu si-a prea gasit aplicarea( nu ca nu ar fi fost cazul, ci doar din ignoranta) , este , in opinia mea, inca un pas inainte inspre o lume mai buna si mai civilizata , in care , asa cum noi , oamenii, cerem societati i sa ni se respecte drepturile si i nteresele , asa si noi, trebuie sa fim aceia care protejeaza fiinte mai slabe si mai neajutorate decat noi. Va urez succes , sper ca veti reusi si astfel, veti crea un precedent, veti da un exemplu si o lectie acelora care dau dovada de dispret si nepasare , atat fata de lege , cat si fata de viata unui animal. Va puteti plange superiorilor acelui politist si puteti inainta plangerea la procuror , asa cum ati fost sfatuit si inainte, uzati de toate ceile pe care legea vi le ofera penru a reusi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme comunitare gresit interpretate referitoare la animale fata stapani Bostaca Bostaca Va rog sa ma ajutati cum ar trebui sa procedez in situatia in care locuiesc la casa in sector Ilfov si pe starzi sunt caini comunitari abandonati de diverse ... (vezi toată discuția)
Asociatie protectia animalelor ely_3n ely_3n Buna ziua, Va adresez mai multe intrebari din partea unei asociatii de protectie animalelor. In primul rand, as dori sa stiu ce se poate face in cazul ... (vezi toată discuția)
Bună , am o mare problemă cu vecinii care sunt f deranjati ... iathos24@ iathos24@ Bună , am o mare problemă cu vecinii care sunt f deranjati de latratul câinelui meu si din aceadta cauza au facut plângere la politie .Mentionez ca detin ... (vezi toată discuția)