avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o a doua actiune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o a doua actiune

Se poate introduce o a doua actiune la un proces de partaj daca prima a fost formulata gresit?
Autoritatea de lucru judecat

Art. 430. - (1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.
(2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.
(3) Hotărârea judecătorească prin care se ia o măsură provizorie nu are autoritate de lucru judecat asupra fondului.
(4) Când hotărârea este supusă apelului sau recursului, autoritatea de lucru judecat este provizorie.
(5) Hotărârea atacată cu contestaţia în anulare sau revizuire îşi păstrează autoritatea de lucru judecat până ce va fi înlocuită cu o altă hotărâre.

Efectele lucrului judecat

Art. 431. - (1) Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeaşi calitate, în temeiul aceleiaşi cauze şi pentru acelaşi obiect.
(2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă.

Excepţia autorităţii de lucru judecat

Art. 432. - Excepţia autorităţii de lucru judecat poate fi invocată de instanţă sau de părţi în orice stare a procesului, chiar înaintea instanţei de recurs. Ca efect al admiterii excepţiei, părţii i se poate crea în propria cale de atac o situaţie mai rea decât aceea din hotărârea atacată.
Buna ziua, dar ce s-a intamplat cu prima actiune? S-a solutionat? In ce sens a fost gresita?
Nu s-a solutionat....dar mai trebuia adaugat ceva la bunir de impartit....iar la unele nu se gasesc documente de provenienta...
Pentru celelalte bunuri pentru care nu gasiti actele, puteti promova ulterior o alta actiune pe instanta sau sa mergeti la notariat, daca va intelegeti, si sa le partajati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare grupa de munca florineric florineric In septembrie 2011 mi-a fost respinsa actiunea in constatare in care solicitam acordarea grupei I de munca pentru o perioada anume. Nu am declarat recurs si ... (vezi toată discuția)
Proces pierdut, reluare fetculeana fetculeana Daca am pierdut un proces pot sa o iau de la capat cu un alt avocat? (vezi toată discuția)
Excepția autoritãții de lucru judecat provizorie. soluția instanței în cazul admiterii excepției Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Potrivit art. 430, alin. (1) și alin. (4) Cod procedură civilă, ”[i]hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul ... (vezi toată discuția)