avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... temeiul de drept al unei actiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

temeiul de drept al unei actiuni

Ce inseamna temeiul de drept al unei actiuni?
~ Conținut șters la cerere ~
Temeiul de drept este cauza cererii de chemare în judecată, mai precis. O cerere în instanță chiar dacă va avea același final, poate avea cauze- temeiuri diferite(și în acest caz nu se mai poate invoca excepția de lucru judecat.
De exemplu- o acțiune având temei de drept(cauza)- obligația de a face, poate fi judecată și sub temeiul răspunderii delictuale.Și în acest caz nu intervine autoritatea de lucru judecat. Dacă obiectul acțiunii nu poate fi schimbat, instanța poate și chiar este obligată , datorită rolului său activ, să dea acțiunii calificarea juridică exactă- ex.-acțiune confesorie de servitute și acț. în stabilire servitute
Temeiul de drept poate fi un drept rezultand din lege, obiceiul locului, tratate internationale, depinde. Nu e un numar de articol dintr-o lege, ci poate fi un principiu de drept, de exemplu.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept. ContSters46797 ContSters46797 Buna ziua, Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o ... (vezi toată discuția)
Cererea nu a fost motivata in drept lili5 lili5 cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ? "actiunea nu a fost motivata in drept"? (vezi toată discuția)
Servitute de trecere Koss_tea Koss_tea Buna ziua. Am o intrebare legată de dreptul de servitute. Am o parcela intravilan intr-un sat din judetul Timis si nu am acces la ea. Am înțeles ca as avea ... (vezi toată discuția)