avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Abrogarea legii 469/2002 privind disciplina ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Abrogarea legii 469/2002 privind disciplina contractuala

Acum ca s-a abrogat legea 469/2002,mai trebuie sa tinem in continuare un registru scadentar al contractelor?
Dar registru scadentar al facturilor? Sau pentru registrul scadentar al facturilor ne obliga alta lege si nu aceasta?

Am fost informata ca pentru orice relatie comerciala, indiferent de valoare, si chiar daca nu avea continuitate,trebuia sa incheiem si contract pe langa factura. Este adevarat sau nu? De ex. daca firma presta servicii si zugravea la cineva o camera sau un apartament, deci o singura data, pe langa factura trebuia sa incheie si contract.Este adevarata aceasta afirmatie?
In cazul in care era adevarat ,acum ca s-a abrogat legea 469/2002 mai este obligatoriu in continuare ca pentru orice relatie comerciala sa incheiem si contract sau aceasta obligatie in cazul in carte exista,este data de alta lege?

Va multumesc
tare as si eu curios cate societati tin registrul conform OG77 si cate sanctiuni au fost aplicate. O situatie are fiecare societate cu o activitate cat de cat mai dezvoltata dar de raportat in sensul OG77....:) La societatile mici nici nu se mai aduce in discutie...
E un motiv de amenda extrem de convenabil , si sa stiti ca cel putin la noi ,la Cta, aceasta ordonanta "si-a scos banii" cu virf si indesat .....
In expunerea de motive a proiectului de lege, aflata pe site-ul Camerei Deputatilor, se arata ca Legea nr. 469/2002 nu a avut un efect pozitiv asupra circuitului comercial si mediului de afaceri in general, constituind o norma paralela la dispozitiile dreptului comun - art. 942 si urm. C.civ. si art. 43-44 C.com. - si instituind o serie de limitari ale libertatii contractuale.
Unul dintre argumentele care au justificat edictarea actului normativ a fost necesitatea alinierii la dispozitiile Directivei 2000/35/EEC. Directiva a instituit trei instrumente pentru combaterea intarzierii platii:
a) perceperea unor dobanzi pentru intarziere, in cuantum determinat, raportat la valoarea dobanzii Bancii Centrale Europene;
b) introducerea posibilitatii pentru parti de a prevedea clauze de rezervare a dreptului de proprietate;
c) o procedura simplificata pentru investirea cu formula executorie.
In expunerea de motive se arata ca toate aceste mecanisme au fost preluate in dreptul romanesc prin O.U.G. nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurnal privind decontarile cu furnizorii ramona2008 ramona2008 Am o rugaminte, imi puteti, va rog, sa imi trimiteti un formular completat de \"Jurnal privind decontarile cu furnizorii\" pe adresa mony_200216@yahoo.com ... (vezi toată discuția)
Disciplina contractuala - dilema Lorena Chirila Lorena Chirila Din prevederile legii 469/2002 nu reusesc sa-mi dau seama daca aceasta se aplica si contractelor incheiate anterior intrarii ei in vigoare, dar ale caror ... (vezi toată discuția)
Abrogarea dispozitiilor legii 469/2002 paul_2008 paul_2008 Buna ziua, Contract de vanzare-cumparare incheiat in ianuarie 2009 care se deruleaza si in prezent, prin incheierea unor anexe lunare. In contract se prevad ... (vezi toată discuția)