avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... grad 3 - urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

grad 3 - urgent

am un salariat care a adus de la comisia de expertiza decizia de invaliditate grad 3. Acesta nu mai doreste sa lucreze cu 4 ore /zi. Ce tb sa fac:
1. Sa imi dea declaratie ca nu mai doreste sa lucreze?
2. data de incetare cu 56 d este data ulterioare ultimei zilei de concediu medical? sau este data cand i sa emis decizia de pensionare>
3. cum se face inscrierea in carnet? "incetata activ conf 56 d - gr.3?"

tin sa mentionez ca din 19 ian 2009 salariatul respectiv a fost trimis in somaj dar preavizul a fost decalati de concedii medicale si apoi a venit cu decizia respectiva
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:27, 2 Iulie 2009
eujad a scris:

am un salariat care a adus de la comisia de expertiza decizia de invaliditate grad 3.

Intai vorbiti despre decizia medicala a Comisiei de Expertiza, apoi despre decizia de pensie pe care o emite Casa de Pensii, in temeiul deciziei medicale.

aicea este probl. decizia de pensionare este datata 29.06.2009.

Despre ce vorbiti, despre decizia medicala a Comisiei de Expertiza sau despre decizia de pensie emisa de Casa de Pensii?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

scuze din nou
vb de decizia asupra capacitatii de munca care este din data de 29.06.2009
salariatul are CM oana in 30.06.2009
vroiam sa stiu decizia de incetare cu 56 d este cu data de 01.06. cand nu mai fugureaza in CM?
Deci, este vorba despre decizia de incadrare in grad de invaliditate emisa de Comisia de Expertiza.

Pana va raspunde domnul Tudor Valeriu, eu va spun ca nu am sesizat nicio problema. Este firesc ca data emiterii deciziei sa fie, undeva, inlauntrul termenului in care angajatul este in concediu medical. In mod logic, decizia nu putea fi emisa cand acesta era la birou.

Incetarea de drept a CIM conform art. 56, lit. d) Codul muncii presupune comunicarea deciziei de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

1. Daca ne dati informatii pe bucatele raspunsul este si el pe bucatele.
2. CIM inceteaza cu ziua urmatoare aceleia in care a avut ultima zi de concediu medical.
3. Rugati, totusi, pe salariat sa va aduca si dvs. o copie dupa decizia de pensionare emisa de Casa de Pensii si apoi faceti decizia de incetare a CIM.
4. Cum v-a spus si colega mea, dna Gabriela Pintea, nu confundati decizia comisiei de expertiza medicala, care face propunerea de pensionare, cu decizia de pensionare emisa de Casa de Pensii (in baza deciziei comisiei de expertiza medicala).
5. In consecinta: Nu va grabiti cu emiterea deciziei de incetare a CIM pana nu intrati in posesia deciziei de pensionare.
Nu o sa aveti necazuri la ITM ca ati intarziat. Data emiterii o puneti in ziua cand primiti decizia de pensionare iar data incetarii CIM este data din decizia de pensionare (care ar trebui sa fie prima zi de dupa ultimul concediul medical).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Când înceteazã un contract de muncã pentru o persoanã pensionatã pe caz de boalã chrisbia30 chrisbia30 Am o mare dilemă şi dacă cineva poate să o rezolve. Pentru un angajat în sistemul bugetar s-a depus dosarul de pesionare pentru invaliditate cam prin ... (vezi toată discuția)
Pensionare in urma invaliditatii mirabela_viorela mirabela_viorela Buna ziua, Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra pentru ca nu m-am mai lovit de o astfel de situatie si nu stiu exact pasii de urmat, si anume: Un ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)