avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare prenume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare prenume

Buna ziua!In primul rand imi cer scuze daca am postat in categoria gresita.Vreau sa-mi schimb numele.Mai precis,sa renunt la un prenume(sa raman doar cu unul).Se poate? Daca da,care e procedura? Unde trebuie sa merg?Ce se intampla cu actele de proprietate pe vechiul nume(casa,masina,pamant),studii,cursuri, etc?As vrea sa renunt la prenumele "Gheorghita"(sau macar sa il schimb in "George").Nu stiu daca am un motiv atat de temeinic.Si tatal meu avea acelasi prenume.As vrea sa-l schimb din rationamene pur psihologice."Gheorghe" intotdeauna da curs glumelor,X-( nu vreau sa ma identific cu tatal meu,toata lumea ma cunoaste drept "George":( (inca din copilarie) si pur si simplu nu ma simt confortabil,ma deranjeaza (pre)numele asta.Se poate face ceva sa renunt la el sau macar sa-l schimb?:)
Multumesc anticipat
Nu va contest motivele, doar v-am sugerat sa va ganditi si la efortul si costurile (de timp si bani) pe care le implica procedura.
Succes :)
Nu va faceti atatea probleme, daca nu mai doriti acest prenume urmati sfaturile lui Ares-3. Faptul ca tatal dvs. era Gheorghita si dvs. sunteti tot Gheorghita nu e un motiv temeinic de a va schimba prenumele. Pentru inceput mergeti la starea civila, faceti o cerere pentru publicare a schimbarii prenumelui dvs.in Monitorul Oficial, la care anexati copie dupa CI si Certif de nastere. Cererea stampilata de ofiterul de la starea civila de la locului dvs. de domiciliu, insotita de copii o trimiteti prin posta romana la Bucuresti pe adresa Monitorului Oficial al Romaniei. Costul e de 25 lei.Asteptati 1-2 luni pana va vine acasa Monitorul Oficial. Dupa publicarea anuntului dvs. de schimbare a prenumelui in Monitorul Oficial asteptati sa treaca 30 de zile, timpul de opozitie din partea altor persoane. Mergeti cu 2 amici la notar, ori cu unul dintre parinti si 1 prieten care sa dea declaratia cum ca ei de cand va cunosc si la scoala si in societate sunteti strigat/cunoscut de mic cu prenumele X. Tot la notar solicitati legalizarea copiei dupa certif.dvs. de nastere. Abia dupa implinirea celor 30 de zile de opozitie, va solicitati de la Fisc, certificatul fiscal- care are termen 30 de zile, iar de la Politie certificatul judiciar-cazierul.
Va prezentati la starea civila de la locul dvs. de domiciliu cu urmatoarele acte:
- CI original si copie
-Certif.de nastere, original si copie legalizata la notar
- Monitorul Oficial in care apare tiparit si anuntul dvs.
-declaratiile parintelui dvs. si a prietenului date la notar
-certificatul fiscal
-cazierul judiciar
Aici veti face o alta cerere la care veti anexa actele mentionate mai sus.
Asteptati inca 2 luni pana vine dispozitia presedintelui Consiliului Judetean. Dupa care va schimbati toate actele si umblati cu decizia in permanenta la dvs. pentru a face mereu dovada de ce sunteti George si nu Gheorghita.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume sfatlegel01 sfatlegel01 Buna ziua. As dori sa stiu care este procedura de a imi schimba numele si tot ce presupune aceasta cat mai clar. Situatia este urmatoarea. Sunt student si am ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume . bogosianu bogosianu Buna seara!Care este modalitatea prin care pot sa-mi schimb numele de familie? (vezi toată discuția)
Schimbare nume - procedura renuntare la unul dintre prenume geoadrian geoadrian Buna ziua,as vrea sa-mi schimb numele,adica sa renunt la unul din cele doua prenume mai exact.Ce demersuri ar trebui sa fac si unde?Care este procedura,ce ... (vezi toată discuția)