avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Decont TVA si D390, cum se rectifica?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Decont TVA si D390, cum se rectifica?

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma puteti ajuta.

A fost declarat in D390 la achizitii intracomunitare o suma in plus, deci si in Decontul de TVA a fos declarat gresit. Cum se poate corecta aceasta greseala? Este corect daca la urmatorul decont de TVA si D390 declaram cu minus suma declarata in plus? Sau trebuiesc refacute D390 si Decontul? Sau care este preocedura corecta?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 18:17, 2 Iulie 2009
In ceea ce priveste rectificarea decontului de TVA:
Nu numai erorile materiale din documentele de plata pot fi corectate. Pot fi corectate, in egala masura si erorile din deconturile de TVA depuse la organul fiscal de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor.

Corectarea erorilor materiale se efectueaza in conformitate cu procedura aprobata prin O.M.E.F. nr. 179 din 14 mai 2007, publicat in M.Of. nr. 347 din 22 mai 2007. Acest ordin a fost elaborat in baza prevederilor articolului 48 din Codul de procedura fiscala.

Nu poate fi corectata orice fel de eroare dintr-un decont de taxa pe valoarea adaugata. Se pot corecta doar erorile materiale !
Erorile materiale care pot fi corectate sunt strict delimitate prin procedura aprobata in baza O.M.E.F. nr. 179/2007, fara a exista posibilitatea extinderii acestora prin analogie cu alte tipuri de erori.
Aceste erori se pot clasifica in:
- erori de transcriere in decont, rezultate din:
- preluarea eronata a sumelor din jurnalul de vanzari si jurnalul de cumparari;
- inversarea unor cifre in decontul depus initial;
- preluarea eronata a soldului de plata sau a sumei de rambursat din decontul perioadei fiscale anterioare:
- inregistrarea in decont a diferentelor suplimentare de plata a TVA, constatate de organele de inspectie fiscala si preluate in decizia de impunere ca titlu de creanta;
- inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara;
- omisiuni de bifare a casetei pentru solicitarea TVA de rambursat din perioada fiscala de raportare.
Erorile materiale din deconturile de TVA pot fi corectate atat din initiativa organului fiscal de administrare a impozitelor si taxelor la care este inregistrata firma care a depus un decont sau mai multe deconturi eronate cat si din initiativa platitorului de TVA care a constatat eroarea ulterior depunerii decontului la organul fiscal de administrare.
Organul fiscal corecteaza erorile materiale din initiativa sa numai atunci cand poate identifica tipul erorii: preluarea eronata a sumelor din decontul perioadei precedente sau din evidentele de TVA
in ceea ce priveste Dec 390
In cursul anului 2009 au fost facute modificari ale Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala, masuri care vizeaza noi sanctiuni in ce priveste declaratia recapitulativa (390).
Declaratiile depuse anterior se pot corecta pana la data 31 mai 2009 (perioada de gratie).
In cazul declaratiilor cu termen de depunere dupa 01.05.2009, nedepunerea la termen se sanctioneaza cu o amenda reprezentand 2% din valoarea totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare care nu au fost declarate.
Acelasi procent de 2% se aplica pentru diferentele rezultate in cazul in care declaratiile au fost depuse cu date incorecte/ incomplete.
In cazul in care declaratiile sunt depuse eronat dar sunt corectate inainte de termenul limita pentru depunere, aceasta sanctiune se suspenda. Sanctiunea se mai suspenda in cazul in care corectiile se datoreaza unui fapt neimputabil societatii.
Amenda se reduce cu 50% in cazul in care corectiile se efectueaza pana la termenul urmator de depunere.
Inainte de aceste modificari legislative amenda care se percepea in aceste cazuri era cuprinsa intre 12.000 si 14.000 ron)

Multumesc pentru raspuns.

Eu nu sunt contabilul, insa contabilul spune ca modul de corectare este ca la urmatorul decont sa treaca cu minus ceea ce a declarat in plus.
Plusul provine ca a declarat in plus si achizitiile facute si consumate in alta tara.Ex. benzina. In aceasta situatie se incadreaza la cele relatate mai sus.
Va rog sa imi spuneti daca are dreptate sau care ar fi procedura corecta.

Va multumesc
ART. 156 indice 2
din cod fiscal :

Decontul de taxă

(1) Persoanele înregistrate conform art. 153 trebuie să depună la organele fiscale competente, pentru fiecare perioadă fiscală, un decont de taxă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală respectivă.

(2) Decontul de taxă întocmit de persoanele înregistrate conform art. 153 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia naştere dreptul de deducere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei pentru care se exercită dreptul de deducere, în condiţiile prevăzute la art. 1471 alin. (2), suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naştere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei colectate care nu a fost înscrisă în decontul perioadei fiscale în care a luat naştere exigibilitatea taxei, precum şi alte informaţii prevăzute în modelul stabilit de Ministerul Finanţelor Publice.

(3) Datele înscrise incorect într-un decont de taxă se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare şi se vor înscrie la rândurile de regularizări.

Multumesc inca o data pentru raspuns. Probabil asta a vrut sa spuna si contabilul ca la decontul urmator va inscrie la randurile de regularizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 300 previas previas Daca in declaratia 300 la IANUARIE 2009 la randul 23 s-a omis introducerea manuala a sumei tva este corect ca in decontul din mai sa trec respectiva suma la ... (vezi toată discuția)
Corectare erori materiale decont tva Pop Lenuta Pop Lenuta va rog sa mi raspundeti la corectarea erorilor materiale conform OMF 179/2007 corectarea erorilor materiale din decontul de tva, persoana impozabila poate ... (vezi toată discuția)
Suma "de recuperat" nepreluata in declaratia 300 dianna83ro dianna83ro Buna dimineata, Am o intreprindere individuala si am omis sa preiau o suma in decontul lunii decembrie (230 ron), si acum am primit notificare de la anaf. ... (vezi toată discuția)