avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... aplicare legea 18/91
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

aplicare legea 18/91

Buna ziua
Dupa decesul mamei mele eu impreuna cu sora mea am actionat in judecata comisia locala pentru aplicarea legii 18/91 ca sa elibereze titlurilor de proprietate pentru suprafetele arabile pentru care aveam doar titlu provizoriu de proprietate si nu puteam sa facem succesiunea. In instanta comisia locala a precizat ca din cei 0,85 ha trecute in cartea funciara mama a facut cerere de reconstituire doar pentru 0,75 ha pentru care s-au eliberat si titlurile provizorii de proprietate.Instanta a hotarat ca sa mi se elibereze titlurile de proprietate pentru suprafata de 0,75 ha in data de 21 noiembrie 2007 iar la inceputl anului 2009 ni s-a eliberat titlul de proprietate. Problema este ca diferenta de 0,10 ha este exact terenul si casa pentru care s-a platit si se plateste la primarie impozitul aferent.
1.Trebuia cerere de reconstituire si pentru cei 0,10 ha unde se afla casa si anexele gospodaresti si gradina?
2.La succesiune ce documente trebuie sa prezentam pentru a trece casa si terenul aferent de 0.10 ha in proprietatea unuia dintre frati?
3.Se mai poate actiona in instanta comisia locala pentru eliberarea unui titlu si pentru cei 0,10 ha?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: stregicu , utilizator 14:56, 4 August 2009
din pacate pt restul de suprafata din teren nu mai sunteti in termen sa solicitati retrocedarea .
conform legii nr. 247/2005 ultimul termen de retrocedare este 30.11.2005


actiune in constatare,se invoca uzucapiunea de 30 de ani,se dovedeste cu martori.
Cel mai ieftin si rapid: Ordinul prefectului pentru curte si casa, in baza art. 23 din legea 18/1991. Solicitati la primarie intocmirea documentatiei in vederea eliberarii acelui document, depunand o schita cadastrala a casei si curtii, declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate (in cazul in care suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte), sau o declaratie prin care acceptati suprafata rezultata la masuratori (daca aceasta suprafata va fi mai mica decat cea din acte). Primaria va atasa o copie a registrului agricol din 1959-1963, a cartii funciare sau a cadastrului general din 1990 din care sa rezulte suprafata curtii si tutilarul dreptului de proprietate. Intregul dosar se depune de catre primarie la prefectura, impreuna cu o adresa de inaintare. Ordinul prefectului in acest caz tine loc de titlu de proprietate.
In caz de eroare materiala se pote face o schimbare de destinatie a terenului in asa fel incat sa includa casa construita si sa nu afecteze major eventualii vecini. Sunt de parere ca este o eroare, o interpunere intre masuratorile vechi si cele noi, iar cand s-a facut noua inregistrare s-a omis aceste aspecte rezultand cazul dvs.
Primul pas este sa va adreasati unui specialist topograf care sa va intocmeasca documentatia cadastrala care are nevoie de un certificat de urbanism. In cazul in care intampinati probleme in obtinerea certificatului de urbanism cereti o audienta a unui specilist din cadrul primariei din care face parte terenul, respectiv casa.
Dupa rezolvarea acestor pasi totul depinde de rezultatul lor.
Succes si poate ne veti da mai multe detalii in privinta acestui caz. Pentru mine, personal, e interesant.
Toate aspectele prezentate mi-au fost spuse de sora mea. In aceasta perioada am intrat in posesia documentelor si pot sa va pun la dispozitie toate amanuntele bazate pe documente.

Bunicul matern figura in Registrul Agricol de la Primarie cu urmatoarele suprafete de teren:
5000 mp teren arabil intravilan
2500 mp teren arabil extravilan
1000 mp teren intravilan pe care se aflau constructii, anexe gospodaresti si gradina.
In data de 24.02.1992 Comisia de aplicare a legii fondului funciar in urma masuratorilor intocmeste un process verbal de punere in posesie cu terenuri in vederea emiterii titlului de proprietate a urmatoarelor suprafete:
4970 mp teren arabil intravilan
1800 mp teren arabil extravilan (atat au reiesit in urma masuratorilor)
pentru terenul unde se afla casa nu se specifica nimic.
Procesul verbal a fost semnat de mama mea care era unicul mostenitor al bunicului. Dupa moartea bunicului mama a facut succesiunea in anul 1977 si a intrat in posesia certificatului de mostenitor in care se prevede la immobile: o casa de locuit si terenul aferent constructiei in conditiile statutului CAP si al legii 58/1974,privind sistematizarea teritoriului in localitatile urbane si rurale si al legii 59/1974, relative la fondul funciar.
In anul 1994 mama a obtinut de la Primarie o autorizatie de constructie pentru care s-a eliberat un certificate de urbanism unde la aliniatul Regimul juridic specifica urmatoarele:terenul se afla in intravilanul localitatii si este proprietatea petitionarului.
In 1997, dupa decesul mamei, eu impreuna cu sora si cu tata am deschis succesiunea in care am stabilit doar cotele din mostenire ce revin fiecaruia. In certificatul de mostenitor, la bunuri imobile se specifica: teren loc de casa in suprafata de 900 mp situat in localitatea…, una casa de locuit cu valoare de asigurare de … a defunctei de la parintii ei.
Dupa decesul tatalui in 2006 am vrut impreuna cu sora mea sa facem succesiunea dar la notariat ni s-au cerut titlurile de proprietate cu tricolor iar noi nu le aveam. Drept urmare am mers la Primarie de nenumarate ori pentru a ni se elibera titlurile de proprietate insa de fiecare data ni se spunea ca nu pot trimite actele la judet pana nu semnam ca renuntam la suprafata de 554 mp teren arabil intravilan. (pe suprafata de 554 mp din cei 5000 mp teren arabil intravilan, inainte de 1989 o unitate industriala a construit un bloc). In consecinta am deschis actiune judecatoreasca pentru eliberarea titlului de proprietate pentru 7500 mp(pentru atat am crezut noi ca trebuie sa deschidem actiune in instanta conform Procesului verbal de punere in posesie). Primaria in instanta a aratat ca bunicul matern al reclamantilor a figurat in Registrul Agricol cu suprafata de 0.85 ha(in care intrau si cei 1000 mp unde este casa) , dar mama a formulat cerere de restituire doar pentru 0.75 ha de aceea Primaria recunoaste dreptul de proprietate pentru 0.75 ha din care va scade suprafata de 554 mp ocupata de constructii (pentru care zice primaria ca vom fi despagubiti) urmand.ca pentru 6946 mp sa ni se intocmeasca actul de proprietate.
Instanta a hotarat sa ni se elibereze titlul de proprietate pe suprafata de 6946 mp insa Primaria nu a inaintat actele la comisia judeteana aproape un an de zile pentru ca a sustinut ca trebuie sa semnez ca sunt de acord cu documentele ce se inainteaza acestei comisii. Am semnat hartiile si anul acesta ni s-a eliberat titlul de proprietate.
Pe titlul de proprietate apare corect suprafata de teren extravilan de 1800 mp care se regaseste si in Procesul verbal de punere in posesie, insa la suprafata de teren intravilan exista diferente . Astfel in Procesul verbal de punere in posesie la teren intravilan este trecuta suprafata de 4970 mp pe un singur amplasament in care se specifica si vecinii aferenti, iar pe titlul de proprietate pe acest amplasament mi se recunosc doar 4789 mp la care se adauga 911 mp pe amplasamentul unde am casa si care primaria sustinea ca nu s-a facut cerere de restituire.

Intrebari:
Este legal ca Primaria pentru cladirea construita de o intreprindere pe terenul intravilan si care are L=17,00 m si latimea de 15.50 m, sa-mi retina 554 mp? Cati metri se lasa de la cladire si pana la o proprietate privata pentru accesul persoanelor ce locuiesc in acea cladire? Daca ceva nu este in ordine ce cai de atac am stiind ca exista o hotarare judecatoresca de punere in posesie de 6946 mp la care se adauga despagubirea pentru 554 mp fara ca Primaria sa specifice in adresa trimisa la Judecatorie care este suprafata cladirii construita pe acel teren si de sunt necesari exact 554 mp?

Este legal ca pentru suprafata de 4970 mp teren intravilan (in care sunt inclusi si cei 554 mp opriti de Primarie pentru cladire) sa mi se restituie pe Titlul de proprietate numai 4789 mp (pe actul de proprietate sunt trecuti 4235 mp la care am adaugat si suprafata oprita de primarie de 554 mp) ? Pot oare sa intru in posesia diferentei de suprafata nerestituita de Primarie pe acest amplasament?
Suprafata de recuperat nu este chiar asa de mare dar mama a vandut cu chitanta in anul 1991 aproximativ 3100 mp iar eu vreau sa-I dau cumparatorului suprafata aferenta pentru ca astfel ar trebui sa-l despagubesc pentru terenul nerestituit si fiind teren intravilan si la oras suma ar fi destul de mare.
Cum pot sa-l oblig pe cumparator sa vina sa facem actele legale pentru suprafata instrainata de mama, tinand cont ca fiind suprafata intravilana impozitul anual este consistent iar cumparatorul nu vrea sa vina sa facem actele, Ce solutii am?
Cum pot sa-l oblig pe cumparator sa vina sa facem actele.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare irevocabila legea 247- amplasament ocupat bukinst bukinst In urma unui proces finalizat la Legea 247 printr-o sentinta irevocabila mi s-a stabilit dreptul de a mi se reconstitui o suprafata de 10 ha teren arabil. Dupa ... (vezi toată discuția)
Greseala a comisiei locale a primariei ContSters253530 ContSters253530 Comisia locala a primariei cand a facut procesul verbal a uitatat sa treaca un teren intravilan de 2000 mp pe care se afla situata casa mea,deci a emis titlul ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren "cu cantec" Parintii mei au avut 6 ha de teren. In urma retrocedarii, ne-au fost eliberat titlu de proprietate pentru suprafata de 4, 93 ha, din care 3,93 pe vechiul ... (vezi toată discuția)