avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Spargere locuinta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Spargere locuinta

Buna ziua. In urma cu 2 saptamini,mi-a fost fost sparta casa, hotul a fost surprins de camerele video,sunt amprente,este identificat ca persoana,detalii de la politie precum ca are cazier si se ocupa de furturi ,insa au adaugat si ca la 3 zile dupa spargerea locuintei acesta a parasit tara,informatii din interceptarea convorbirilor si inregistrarea la aeroport( binenteles urmaririle se iau cand revine,pana atunci se completeaza hartii si procedura de la procuratura). Hotul a reusit sa ia o suma consistenta de bani si bijuteriii.
INTREBARE:
EU ca persoana trebuie sa astept sa solutioneze cazul politia sau trebuie sa intentez un proces impotriva hotului ca urmare a sustragerii bunurilor(sigur se cheltuiesc) sau exista alta procedura? Practic prejudiciul daca hotul nu il mai are eu nu am cum sa il mai recuperez???
VA multumesc pentru timpul acordat.

Cel mai recent răspuns: laurconstantin , utilizator 15:59, 7 Iunie 2015
Dvs va constituiti parte civila in procesul penal până la începerea cercetării judecătoreşti cu sumele de bani de care ati fost prejudiciat, urmand ca prin hotararea de condamnare, instanta sa dispuna si asupra reparatiei prejudiciului. Dispoziţiile din hotărârea penală privitoare la despăgubirile civile şi la cheltuielile judiciare cuvenite părţilor se execută potrivit legii civile. Cu alte cuvinte, cu hotararea ramasa definitiva mergeti si il executati silit pe hot, dar daca nu aveti ce executa, ramaneti cu paguba.
MULTUMESC. Am inteles bine,voi astepta pana cazul penal deschis la momentul spargerii va primi solutia si apoi cu acea hotarare voi deschide proces civil asupra hotului(adica cateva luni,ani cat dureaza procesul penal?). Am rugamintea daca puteti sa imi comunicati ce pedeapsa ii va fi adusa la furt prin efractie,singur,ziua, sustragere de aprox. 10 mii E, (plus ca are cazier si a mai fost si la inchisoare). Dovezile video il incrimineaza mai tare sau e doar certitudinea optica , in rest amprentele ii apartin.
Multumesc anticipat
Problema nu o constituie proble ci daca persoana va fi solvabila
Chiar daca veti obtine hotarare judecatoreasca favorabila va puteti confrunta cu situatia in care autorul ,isi asigura starea de insolvabilitate iar dvs nu puteti sa recuperati prejudiciul
Nu trebuie sa deschideti proces civil, se merge direct la executor, este important asa cum v-am precizat anterior sa va constituiti parte civila in procesul penal până la începerea cercetării judecătoreşti cu sumele de bani de care ati fost prejudiciat.
Cat dureaza nu am cum sa va spun si nici daca va fi sau nu condamnat persoana pe care o banuiti dvs, oricum cred ca cuantumul pedepsei mai putin ar trebui sa va intereseze, mai important este prejudiciul pe care trebuie sa il recuperati.
Exista posibilitatea sa va impacati cu hotul pana la citirea actului de sesizare al instantei daca va restituie banii si astfel procesul penal inceteaza.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire parte civila despagubire furt CristiCristi84 CristiCristi84 Buna ziua, Pe scurt, mi s-a furat bicicleta, am anuntat la politie, hotul a fost gasit, bicicleta nu. Mi s-a spus ca pentru a fi despagubit trebuie sa ma ... (vezi toată discuția)
Rezultat condamnare delapidare BIGHY BIGHY Buna ziua,un amic a primit pedeapsa dupa un an de proces,un an de inchisoare pentru delapidare, care se suspenda dar este obligat sa plateasca daune:\"În baza ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal ion73_09 ion73_09 Buna ziua Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile ... (vezi toată discuția)