avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Faptele administrative pot fi atacate in contencios, ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Faptele administrative pot fi atacate in contencios, de vreme ce nasc raporturi juridice??

faptele administrative sunt fapte materiale juridice care intervin în sfera administraţiei publice, adică
transformări în lumea înconjurătoare care produc efecte juridice, independent de existenţa unei manifestări de
voinţă în acest sens a autorităţilor publice (de exemplu, construirea de către primărie a unei clădiri pe terenul
proprietatea localităţii, omisiunea de a răspunde la o cerere de informaţii de interes public, etc.), ci doar în baza
legii.
Legea este, aşadar, cea care dă valoare unui fapt material, transformându-l într-un fapt juridic, în speţă
administrativ.

Deci pot fi atacate actele si faptele, insa doar faptul de a nu raspunde la o cerere??

Faptul de a indeplini defectuos o operatiune administrativa, avand ca efect lezarea unui drept - poate orice asemenea fapt in general fi atacat in contencios administrativ??
Si ce alte exemple de asemenea 'fapte'?
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2015
aidu, utilizator
Se poate acționa în contencios prin acțiune răsp. delictuală a instituției publice-
ex. cel mai simplu-acționarea în contencios a Primăriei prin primar că nu a eliberat AC sau că a eliberat o AC nelegală-
Foarte interesant! Insa AC este act administrativ?!
Daca e act administrativ, atunci ce rost mai are invocarea raspunderii delictuale, de vreme ce se poate actiona in contencios pur si simplu impotriva actului administrativ?!

Sau exista macar posibilitatea preferintei asteia...avand in vedere ca legea contenciosului administrativ pare lege speciala in raport cu raspunderea delictuala din Codul CIvil??
AC este act administrativ cu caracter individual care poate fi atacat în contencios , pentru că au fost nesocotite dispozițiile imperative din lege , pentru emiterea lui-lipsa semnătură primar, lipsă mențiune nr. cadastral pe care se va lucra, a fost emisă fără a exista dovada unui drept real, și va răspunde Primarul.
Atenție, reclamantul va cere anularea AC în contencios pt. faptul că vecinul i-a încălcat proprietatea, sau că au fost efectuate lucrări care nu au fost prevăzute de AC - aceste fapte nu constituie motive de nelegalitate ale AC pentru care să se ceară anularea AC în contencios ci vor fi tratate pe drept comun.
Procesul verbal de constatare a ISC nu poate fi atacat în contencios administrativ ci doar pv. contravenție. S.A.M. D !!!!!!!!!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm/acord colectiv - atacare in contencios administrativ de catre prefectura. Kyandra Kyandra Buna seara, Inainte de a ma duce in instanta cu onor Prefectura, am si eu nevoie de parerea avizata a stimatilor nostri colegi, pe urmatoarele probleme: 1. ... (vezi toată discuția)
H.c.l. se poate anula? kukycriss kukycriss Buna seara! Rog frumos sa mi se spuna si mie daca o hotarare de consiliu local se poate anula si ce lege se aplica privind anularea hotararii. De mentionat ca ... (vezi toată discuția)
Anulare act administrativ CorinaP85 CorinaP85 Buna seara In ce conditii poate anula conducatorul unei institutii publice un act administrativ emis pe seama unui functionar public? (vezi toată discuția)