avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Inselaciune si abuz de incredere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Inselaciune si abuz de incredere

Buna,inainte de a va spune pe scurt problema mea as dori sa precizez ca sunt minor(15 ani)
Problema este in felul urmator: in ziua de 4 Iunie 2015 doream sa fac o comanda online de pe un site strain, comanda care se efectueaza numai cu cardul, iar eu neavand card si fiind ultima zi de oferta la produsele respective am apelat la un prieten sa ma ajute cu cardul sau sa fac comanda.In ziua de 4 Iunie 2015, in jurul orei 9-10 dimineata am fost cu el la banca sa depun acea suma de bani, am intrat cu el in banca(se poate vedea pe camere), a depus suma de bani pe card iar la iesire din banca a rupt chitanta, dupa care mi-a dat cardul ca sa fac comanda.Am ajuns acasa am facut comanda dar dupa procesarea ei am primit raspunsul " nu s-a putu debita cardul de credit", am mai trimis inca o data comanda si acelasi raspuns, iar in ziua de 5 Iunie a venit sa-mi ceara cardul,iar eu i l-am dat.Dupa ce am vazut ca si a 3a oara nu a mers sa fac comanda respectiva,am decis sa-mi scot banii de pe card si l-am sunat sa-mi dea cardul, dar a tot ocolit subiectul zicand ca e ocupat...Tocmai dupa 2 zile(timp in care nu a vrut sa raspunda la telefon) mi-a dat cardul, dar cu cod pin gresit, iar in ziua de 10 Iunie a recunoscut pe facebook ca a umblat in bani si ca pana sambata(azi) o sa-i primesc inapoi, dar nici pe departe nu s-a intamplat asa..amnandu-ma si astazi la ziua de marti,deja i-am zis ca miercuri depun plangere daca nu-mi da banii.Mentionez ca el este major(20 de ani)
As dori sa stiu daca as putea rezolva ceva la politie, avand in vedere faptul ca detin cardul lui de cand mi la inapoiat cu, codul pin gresit, am conversatiile de facebook, care arata clar cand l-am intrebat daca are card, cand am stabilit sa ne intalnim sa punem banii pe card,cand i-am trimis mesaje sa-mi dea cardul ca sa-mi scot banii si nu raspundea, cand a recunoscut ca a facut ceva cu banii si a precizat si suma de bani,etc..Camerele de la banca pot arata faptul ca am intrat cu el cand a depus banii, se pot vedea si extrasurile de cont..
Multumesc pentru rabdarea si timpul acordat de a citi acest mesaj!
Daca doriti si alte detalii despre aceasta problema va pot raspunde.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:01, 15 Iunie 2015
1) Cand afirmi in mesaj "cu cod pin gresit" vrei sa spui ca prietenul, a doua oara, ti-a dat cardul blocat (deoarece in mod intentionat a introdus pinul gresit ca sa se blocheze)?

2) Afirmi:
"dupa care mi-a dat cardul ca sa fac comanda",
apoi afirmi:
"Dupa ce am vazut ca si a 3a oara nu a mers sa fac comanda respectiva,am decis sa-mi scot banii de pe card si l-am sunat sa-mi dea cardul, dar a tot ocolit subiectul zicand ca e ocupat..."
Nu se prea intelege aici succesiunea faptelor, adica ai incercat a 3-a oara sa faci comanda pe net (deci aveai cardul), apoi ...??!! l-ai sunat sa-ti dea cardul??!!
Cum vine asta?
1) Nu, prietenul mi-a dat banii ca sa-mi "scot banii", cardul nu era blocat, dar codul pin care mi l-a dat el era gresit
2)Dupa ce a depus banii mei pe cardul lui, mi-a dat cardul ca sa fac comanda(aveam nevoie de datele cardului), am facut comanda de 3 ori si nu a functionat cu motivul: "nu s-a putut debita cardul de credit"(asta s-a intamplat in ziua in care am pus si banii pe card) iar in urmatoarea zi m-a intrebat daca imi mai trebuie cardul, eu i-am zis ca nu si mi l-a cerut iar eu i l-am dat
Deci cat mai pe scurt problema mea: am vrut sa fac o comanda online care se platea numai cu cardul, nu aveam card, am pus banii pentru comanda pe cardul unui prieten, comanda nu am putu sa o fac din probleme tehnice(zic eu), iar "prietenul" meu mi-a scos banii de pe card si i-a cheltuit iar acum astept de aproape 2 saptamani sa-mi dea banii, amanandu-ma de la o zi la alta...
Acum, aici, sunt doua fapte ilicite in discutie, pe de-o parte fapta minorului de a face o plata si operatiuni financiare pe care nu avea dreptul sa le faca (trebuie analizata si luata la puricat, caci exista legi speciale in acest sens) si fapta majorului de a nu inapoia minorului banii (trebuie la fel analizata pentru a se stabili daca intra sub incidenta penalului sau a unei obligatii civile de a inapoia banii). Desi situatia pare simpla in fapt, dar din punct de vedere juridic nu este chiar simpla, dat fiind cumulul si interdependenta faptelor (caci daca nu voiai sa comanzi, nu dadeai banii, deci practic nu ti i-a cerut el, tu ai insistat), dar si minoritatea ta.
Poti sa depui plangere la politie, dar pentru ca nu ai nici macar capacitate restransa de exercitiu, este posibil sa ti se ceara sa vii cu parintii sau cu tutorele, chiar daca ti se va inregistra plangerea din oficiu.
Comanda am facut-o pe numele mamei mele
Bravo. Mama nu are card bancar, cont la banca?

Alte discuții în legătură

Intrebare folosire card cu acordul titularului en.mihaela@gmail.com en.mihaela@gmail.com Va deranjez cu o intrebare: In cazul in care o persoana iti incredinteaza cu buna stiinta si fara a l obliga altcineva ..un card de debit si tu il folosesti ... (vezi toată discuția)
Pe cine pot trage la raspundere si in ce fel? - debitare cont de doua ori Aya Aya Buna seara, Descriu pe scurt telenovela mea in speranta ca ma veti ajuta cu sugestii. Am cumparat de la Magazin un produs electronic platind cu cardul.Prima ... (vezi toată discuția)