avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Propunere legislativă privind darea în plată a unor ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Propunere legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite

Buna ziua,

este vorba de "Propunerea legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite" la persoane fizice ce au contractat credite ipotecare cu bancile, nr. înregistrare la Camera Deputatilor si la Senat: B.P.I.: 531/20-05-2015, intiatori 140 senatori si deputati PSD si PNL.

Pe scurt, aceasta lege ar permite celor ce au contractat credite ipotecare, au cumparat un apartament, si nu mai pot achita ratele, sa piarda sumele deja platite ca rate/dobanzi/comisioane (pana la data renuntarii), insa sa-si poata stinge complet creditul prin cedarea in folosul bancii a proprietatii care face obiectul creditului, fara alte datorii.

Pana acum, banca iti lua apartamentul, fie ca renuntai de buna voie, fie ca erai executat, il scotea la licitatie (de obicei < 50% din valoarea lui initiala) si ramaneai dator bancii pe viata cu diferenta de valoare, pentru ca in 99% din cazuri bunurile cumparate si ipotecate nu mai reprezinta decat 50-60% din valoarea la data contractarii creditului, deci nu pot acoperi creditul contractat, clientul bancii ramanad dator cu diferenta de devalorizare a proprietatii.

Exemplu: am cumparat o casa in 2008 cu 125.000 Euro, prin credit ipotecar, azi casa nu mai face decat 55-60.000 Euro, iar eu nu mai pot plati ratele. Daca renunt, banca imi ia apartamentul si mai raman dator bancii cu min. 65.000 Euro, in ciuda faptului ca nu am nici o vina pentru devalorizare.

Acum, referitor la aceasta initiativa legislativa, aflata deja la CD si Senat,

[ link extern ]
[ link extern ]

pentru ca nu am gasit nimic mentionat in legea propusa:

Daca clientul care a contractat creditul mai detine o alta o proprietate (dobandita ulterior contractarii creditului, la 7 ani distanta, prin casatorie), mai este indreptatit sa beneficieze de prevederile Legii de mai sus?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2015
LucaMoise, utilizator
Cel mai recent răspuns: ghitaciobanu , utilizator 14:11, 3 Noiembrie 2015
de la propunere la lege.. mai e, conteaza daca va intra in vigoare, cand si sub ce forma, pana atunci e prematur de discutat.
oricum le dati in plata pe toate cu care ati garantat, asa ca cititi bine contractul, iar in caz de neintelegeri le rezolva instanta pe calea contestatiei la executare.

Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
gi-jane2, moderator
Propunerea a fost adoptata de Senat.
Eu am luat un "credit de nevoi personale cu garantie imobiliara" nu "credit ipotecar". Am ipotecat in favoarea bancii un apartament proprietate personala pe care il detineam deja. Cu banii primiti am construit o casa care, pe legile actuale, mi-ar fi luata de banca (chiar daca nu este trecuta in contract) impreuna cu apartamentul ipotecat, in cazul neplatii ratelor.
Va rog sa-mi spuneti daca ma calific in forma actuala a propunerii legislative (dau apartamentul si sting creditul) care doar la art. 3 foloseste sintagma "credit ipotecar"?
"Art. 3-Prin derogare de la dispozitiile Codului civil, debitorul are dreptul de a stinge creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege."
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
mircea2103, utilizator
Revin cu rugamintea de a-mi spune daca ma incadrez sau nu in forma actuala a propunerii legislative.
Daca raspunsul este "Nu te incadrezi.", atunci, ca cetatean al Romaniei, cum pot propune un amendament care sa elimine cuvantul "ipotecar" din articolele acestei legi? Am recitit propunerea legislativa in forma adoptata de Senat si trimisa Camerei Deputatilor, iar expresia "credit ipotecar" este folosita de 4 ori, nu doar o data in art. 3, ci si in art.5 (de doua ori) si o data in art.8.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2015
mircea2103, utilizator
Amendamente la lege nu mai puteti propune, decat prin intermediul parlamentarilor din circumscriptia electorala unde locuiti.
mircea2103 a scris:

Revin cu rugamintea de a-mi spune daca ma incadrez sau nu in forma actuala a propunerii legislative.
Daca raspunsul este "Nu te incadrezi.", atunci, ca cetatean al Romaniei, cum pot propune un amendament care sa elimine cuvantul "ipotecar" din articolele acestei legi? Am recitit propunerea legislativa in forma adoptata de Senat si trimisa Camerei Deputatilor, iar expresia "credit ipotecar" este folosita de 4 ori, nu doar o data in art. 3, ci si in art.5 (de doua ori) si o data in art.8.
Multumesc.


Stimate domn,

Chiar daca va incadrati si dvs (sau reusiti sa depuneti cumva vreun amendament) trebuie sa fiti constient ca nu puteti beneficia de aceste prevederi decat daca veti contracta un astfel de credit dupa intrarea in vigoare a legii.

PS Nu am citit proiectul de lege asa ca nu stiu daca s-a prevazut ca si creditele contractate in trecut sa beneficieze de prevederile noii legi (chiar si asa, daca s-ar prevedea ar pica la prima sesizare la CC)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie credit ipotecar ContSters243801 ContSters243801 in 2007 am cumparat un apartament cu credit ipotecar cu 65000 de euro si am facut o ipoteca de 51000 de mii la banca iar diferenta am platito din economii ... (vezi toată discuția)
Credite bancare avramut loredana avramut loredana Am 2 credite: unul de nevoi personale in valoare de 10000 pe 10 ani si unul ipotecare de 28000 pe 40 ani ambele in euro si ambele variabile. La cel de nevoi ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a unui apartament achizitionat prin credit ipotecar laura sendrescu laura sendrescu In urma cu trei ani am achizitionat un aprtament prin credit ipotecar in CHF. De un an am intampinat dificultati la plate ratelor, iar banca mi-a gasit drept ... (vezi toată discuția)