avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ce fel de piese se monteaza in ca z de dauna auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ce fel de piese se monteaza in ca z de dauna auto

Am avut un accident si la momentul de fata am masina in service pentru reparatii pe RCA -ul celui vinovat. Cei de la service mi-au spus ca piesele ce trebuie inlocuite nu vor fi originale, intrucat sunt prea scumpe. Mentionez ca masina este o Skoda Fabia. Intrebarea mea este daca cei de la service / asigurari sunt obligati ca in schimbul pieselor ce necesita a fi inlocuite sa monteze piese originale sau pot monta orice fel de piese si care e temeiul legal care ii obliga?
As vrea sa cunosc acest aspect inainte de a discuta cu ei .

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: oana roxana , utilizator 23:30, 8 Iulie 2009
Legea nu ii obliga sa monteze piese noi,spre dezavantajul pagubitului.
Nu stiu daca la acest aspect v-ati referit.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2009
ContSters76710, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Aspectul pe care vreau sa il cunosc este daca se monteaza numai piese originale, achiziionate de la reprezentanta skoda sau pot fi montate orice fel de piese . O seara buna
Sa facem o distinctie intre piese originale si piese sub licenta.Nu se pune problema pieselor uzate, respectiv care nu mai sunt garantate pentru siguranta in circulatie.Pe de alta parte este vorba de valoarea reparatiei, care uneori din cauza pieselor originale (de marca) poate depasi suma maxima ce poate fi despagubita.Singura impunere este ca furnizorul de piese sa fie autorizat pentru acest comert iar piesele sa fie garantate calitativ.
Principiul este aducerea autoturismului exact in starea de dinaintea intervenirii faptului juridic ilicit. In concret depinde de cat de convigator si insistent veti fi cu cei de la service. Asiguratorul va deconta ulterior factura de reparatii in limita VMD(valoarea maxima legala sau contractuala a despagubirii).

Important este ca dvs. sa aveti o pozitie ferma de la inceput.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Voi avea mult de furca cu cei de la service. Am inteles ca nu imi pot pune piese achizitionate de la reprezentanta avand in vedere adaosurile comerciale pe care sunt practicate de dealeri Skoda (in situatia mea). Pe tema farurilor am discutat vreo ora fara nici un rezultat, concluzia finala fiind ca " o sa punem noi niste faruri bune ". Eu le-am prezentat cateva variante de faruri (e adevarat ca unele erau faruri de tuning dar mai ieftine decat un set de faruri de la reprezentanta). Totusi producatorul pentru care am insistat era Hella, producator care echipeaza autoturismele Skoda cu elemente optice. Dupa parerea mea farurile produse de Hella nu pot fi considerate piese originale deoarece acest producator nu face parte din grupul VAG (concernul care produce Audi, VW, Seat, Skoda) si fac elemente optice pentru mai multe marci de masini. Nu vor sa auda de asa ceva, ei incercand sa ma convinga ca mai sunt si alti producatori (din Turcia, Spania, sau mai rau China). Despre tablarie am vazut cu ochii mei diferente de calitate la mai multi producatori de elemente de caroserie (aici ma refer la grosimea materialului). Iar preturile la elemente de caroserie (aripa, in cazul meu) exceptand reprezentanta, variaza intre 300 ron si 800 ron.
Eu ii inteleg ca vor sa achizitioneze piese cat mai ieftine pentru a le trece prin firma lor (a service-ului) dupa care pe factura catre compania de asigurari vor avea valoarea apropiata de a pieselor originale, da totusi vreau sa fiu si eu multumita. As vrea sa fiu si eu informata (inainte de a comanda piesele) despre ce fel de piese imi vor monta pe masina, avand in vedere ca pentru orice componenta a masinii sunt cel putin 5 producatori si bine inteles 5 niveluri de calitate si 5 preturi.

Alte discuții în legătură

Dauna asigurari - piese de origine Rumburak Rumburak Deschid un subiect, poate nediscutat pana acum dar sigur interesant pentru multi. Situatia urmatoare: O masina fara accident pana in prezent, cu toate ... (vezi toată discuția)
Depasire 2 masini Ellarm18 Ellarm18 Buna ziua! Acum o luna si ceva depaseam o masina care semnalizase ca opreste pe dreapta, si voind sa o depasesc si pe cea de a doua masina, aceasta nu ... (vezi toată discuția)
Pb firma de asigurare oanaa11 oanaa11 Buna ziua, Am avut ieri un accident de masina cu daune mari, vinovatul fiind asigurat la [editat]. Masina mea are 3 ani vechime si sunt primul proprietar. ... (vezi toată discuția)