avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiuni prevazute de legea registrului comertului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiuni prevazute de legea registrului comertului

pentru sav unei infractiuni prevazute de legea registrului comertului ce instanta este competenta ? In urma unei plangeri penale s-a dispus neinceperea up deoarece nu este o fapta prev de legea penala, dar fiind vorba de o infrac care se pedepseste cu inchisoarea, iar legea in cauza nu precizeza nimic referitor la competenta instantei nu este vorba de o ;ege nepenala cu dispozitii penale?
Cel mai recent răspuns: Cristina Cojocaru , Avocat 09:49, 4 Iulie 2009
Este putin ambigu...;) daca am inteles corect,in aceasta situatie se aplica legea comerciala,daca nu, atunci inseamna ca am inteles gresit...sorry
Daca estew vorba de o infractiune prevazuta in lege speciala,competenta de solutionare revine instantei de judecata.
La dvs. prezentarea este neclara in sensul ca o instanta sa pronuntat cu privire la aceasta infractiune aplicind solutia de NUP.
Cres ca e bine sa prezentati situatia concreta.:)
Infractiunea este sav de un avocat, se face plangere catre parchetul Curtii de Apel, procurorul retine ca a fost sav aceasta fapta, ca a produs prejudicii, deci confirma situatia prezentata in plangerea penala, dar dispune NUP pt ca fapta nu este prev de legea penala. Dar in legea registrului comertului lg 26/1990, art 48 prevede doar
aRT. 48
(1) Persoana care, cu rea-credinţă, a făcut declaraţii inexacte, în baza cărora s-a operat o înmatriculare ori s-a făcut o menţiune în registrul comerţului, ]se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei, dacă, potrivit legii, fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(2) Prin hotărârea pronunţată, instanţa va dispune şi rectificarea sau radierea înmatriculării ori menţiunii inexacte.

In acesta lege nu exista nici o duispozitie cu privire la aspecte procesuale, instanta competenta, nimic
Ma intereseaza daca pot ramane in penal-planf=gere impotriva rezolutiei procurorului sau ce instanta si in ce mod poate fi sesizata cu sav acestei infractiuni?
Intre pers vatamata si persoana impotriva careia s-a facut plangerea penala exista numeroase sentinte comerciale care recunosc ca X a declaraţii inexacte, în baza cărora s-a operat o înmatriculare ori s-a făcut o menţiune în registrul comerţului, ca acestea au produs efecte juridice, ca Y a fost prejudiciat, dar nu au dispus aplicarea vreunei sanctiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiune prevazuta de legea registrlui comertului Cristina Cojocaru Cristina Cojocaru ce parere aveti : pentru infractiunea prev. de art 48, Lg. nr.26/1990 ce instanta este competenta pentru a cerceta situatia? In urma unei plangeri facuta la ... (vezi toată discuția)
Mai exista denunt calomnios in noul cod penal? laau laau Mai exista notiunea de denunt calomnios in Noul cod Penal? Am 25 de NUP si as vrea sa fac ceva sa inceteze cine ma hartuieste asa. Ma puteti ajuta cu ... (vezi toată discuția)
Conducere autovehicul fără asigurare glafira glafira Bună seara v.as ruga dacă mă puteti ajuta cu un sfat am condus o mașină înscrisă pe Anglia fără asigurare la noi în România am fost oprit de ... (vezi toată discuția)