avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Divulgare date personale catre terti
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Divulgare date personale catre terti

Buna seara.
Sunt intr-o situatie in care nu stiu ce sa fac.
Am facut o reclamatie scrisa la un ritailer (hipermarket din Bucuresti) deoarece am fost "furat" la cantar in repetate randuri si am fost pacalit de "promotii inselatoare". Toate bune si frumoase ... nu s-a intamplat mare lucru, am fost chemat la o intalnire cu reprezentatul de la relatii clienti ... bla ...bla... si evident ca in afara de scuze nu s-a intamplat nimic.
Problema este ca cei de la hipermarket aveau datele mele personale (fiind scrise de mine in sesizare) si au vazut unde lucrez, deoarece din intamplare aveam ecusonul la piept la intalnirea cu reprezentantul lor.
Surprinzator cineva de la ei, nu stiu cine a semnalat angajatorului meu ca fac reclamatii. Va dati seama ca nu am folosit numele companiei in nici un fel. Eram eu, persoana fizica in timpul liber... si atat.
Problema mea cea mai mare e ca cineva din conducerea companiei a fost sesizat ca un angajat al companiei a facut o sesizare (cine a facut sesizarea nu avea de unde sa imi stie numele a vazut doar jnurul de la ecuson cu logoul companiei). Aceasta persoana din conducere nestiind despre cine e vorba... a sunat la hipermarket sa intrebe despre cine e vorba.... si surpriza maxima... cei de la hipermarket i-au dat si numele meu si multe alte detalii.
Acum am fost pus intr-o situatie foarte delicata pentru ca am fost atentionat de directorul angajatorului ca ... sa am grija... ca imaginea companiei.... un fel de amenintare.
Va intreb si va rog din suflet sa ma sfatuiti ce pot face mai departe.
1. Avea voie hipermarketul sa divulge datele mele unui simplu tert?
2. Au incalcat legislatia cu privire la prelucrarea datelor confidentiale (677) ?
3. Pot sa fac vre-o plangere undeva? pentru ca ma poate costa locul de munca deoarece acesti nesimtiti au divulgat numele meu si informatii confidentiale despre mine?

Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 10:37, 21 Iunie 2015
Bineinteles, este vorba despre infractiunea de Divulgare a secretului profesional, subiectul activ al infractiunii poate fi atat persoana fizica (salariat al hiper-marketului), cat si persoana juridica (hiper-marketul). Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila.
Desigur, aveti la indemana si actiunea civila in repararea prejudiciului moral.
Multumesc de ajutor.
Daca o sa merg la hipermarket (ca nu stiu cine a dat datele despre mine) conform carei legi sau ce sa le spun ? Ca nu stiu. Si va dati seama ... daca imi pierd locul de munca din cauza lor... Situatia e penibila si cu un posibil prejudiciu imens pentru mine. Poate ca nu trenuia sa am legitimatia la gat dar... nu am pomenit numele companiei, eram in timpul meu liber. Pare oo prostie acesta intamplare dar imi e foarte frica de angajator. Nu s-a adus nici un prejudiciu companiei, eu am facut o simpla reclamatie ca m-am simtit furat si inselat.
Chiar vreau sa stiu ce pot face mai departe. De aceea daca aveti putin timp pentru mine sa imi indicati articole legi ... sa le arat negru pe alb.
Multumesc anticipat pentru timp si ajutor
mimisto a scris:
Daca o sa merg la hipermarket ...

Ce sa cautati la hipermarket? Plangerea se depune la politie sau parchet, mai departe se ocupa ei, adica statul, in cazul infractiunilor statul este subiectul principal lezat, dvs. doar in plan secund.
La hipermartket mai mergeti doar la cumparaturi, eventual.
Ok am inteles. Vroiam sa citesc si eu mai mult despre aceasta lege care reglementeaza "secretul profesional" si ce articol au incalcat. Macar sa nu mor prost.
Iti multumesc inca odata.
(1) Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

codul penal?

Alte discuții în legătură

Direcția sanitar-veterinară are dreptul să divulge numele reclamantului către operatorul economic? morty morty Buna seara, Am făcut o sesizare catre Dsv, iar la 2 saptamani am fost chemat de șeful meu care mi-a cerut socoteală în legătură cu sesizarea.Mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate cyan cyan O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email. Dupa plecarea angajatului ... (vezi toată discuția)
Angajatorul are dreptul de a face public diagnosticul din concediul medical? ContSters81656 ContSters81656 Recent un angajator a solicitat predarea pe timpul concediului medical de angajat a masinii si a laptopului din dotare. La prezentarea celor doi delegati de ... (vezi toată discuția)