avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate

O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email.

Dupa plecarea angajatului parola a fost schimbata insa acesta continua sa acceseze regulat emailul companiei intrucat a fost informat despre noua parola de catre persoana respectiva.
Exista dovezi inregistrate cu IP-ul si locatia de unde a fost accesata adresa de email.

Se poate dispune cercetarea disciplinara a persoanei care a divulgat parola si sanctionarea acesteia inclusiv cu desfacerea contractului de munca avand in vedere ca persoana careia i-a divulgat parola s-a angajat intr-o companie cu acelasi domeniu de activitate avand astfel posibilitatea sa afle informatii despre cereri de oferta, preturi, contracte in derulare inclusiv sa poata modifica parola de acces iar compania sa piarda accesul la toate emailurile primite in decursul anilor?

Care ar fi temeiul legal pentru sanctionare conform codului muncii si care poate fi sanctiunea disciplinara aplicata?

In Regulamentu Intern exista un articol care prevede ca salariatii au "obligatia de a respecta secretul de serviciu si confidentialitate in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in executarea atributiilor de serviciu".

Art. 39. - Cod Muncii
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu;

Poate fi considerata parola un "secret de serviciu"?

Angajatorul poate dispune concedierea in baza art. 61, lit. a) din Codul Muncii?

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;

Poate fi considerata fapta ca fiind o abatere grava avand in vedere eventualele consecinte?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:36, 13 August 2014
In ROI se regasesc/ ar trebui sa se regaseasca prevederi privind sanctionarea lucratorilor pentru anumite fapte (nominalizate), cu respectarea prevederilor Codului muncii.
Daca parola de e.mail a firmei este nominalizata in Lista cu secrete de serviciu a firmei/ serviciului in care isi desfasoara activitatea persoana vizata, puteti aplica ROI.
Trebuie sa dovediti ca este vorba de abateri repetate (documente ca s-au cercetatat si s-au aplicat alte sanctiuni, mai blande, prevazute in ROI) pentru a apela la art.61 din Codul muncii, in caz contrar firma poate fi actionata in instanta si este posibil sa piarda.
In ROI nu exista o definitie a secretului de serviciu si nici o lista cu secretele de serviciu. Doar obligatia de a respecta secretul de serviciu si confidentialitatea in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in executarea atributiilor de serviciu.

Daca nu poate fi considerat un secret de serviciu atunci parola poate fi considerata o informatie confidentiala din moment ce nu toti angajatii au acces la adresa de email.

Asta presupune ca incalca obligatia de fidelitate fata de angajator.

Art. 39. - Cod Muncii
(2) (...)
d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;

Prin nerespectarea confidentialitatii informatiilor se poate produce un prejudiciu, firma poate pierde contracte deoarece pe email se comunica potentialilor clienti ofertele de pret iar persoana neautorizata avand in vedere ca activeaza in acelasi domeniu de activitate si cunoaste foarte bine concurentii poate informa alte societati cu privire la pretul propus .
La acest lucru m-am referit cand am apreciat ca fapta poate fi considerata o abatere grava.
Poate in reg.intern gasiti o definitie sau o enumerare a faptelor care sunt considerate abateri grave.
Celebrul Cioaca a fost acuzat de intrarea in email-ul sotiei. Deci daca stiti IP-ul de la care s-a accesat se poate afla persoana. Se poate considera spionaj industrial. In definitiv asta este - furarea secretelor altor firme.
Inseamna ca se poate face o plangere penala pentru accesarea adresei de email?
Iar persoana care a divulgat parola ce sanctiuni poate primi din partea angajatorului? I se poate face si ei plangere penala? Care este temeiul legal in baza caruia se pot face plingerile?

Alte discuții în legătură

Incadrare fapta penala complicitate acces ilegal email cyan cyan Unde poate fi incadrata (temei legal, articol CP) fapta penala de a divulga unei persoane din afara firmei a parolei de acces la adresa de corespondenta ... (vezi toată discuția)
Convocator gigione01 gigione01 Am fost convocat la o cercetare disciplinara prealabila.Pentru acest lucru am primit un convocator care continea data,locul si mai spunea niste numere de ... (vezi toată discuția)
Fost angajat a blocat accesul la contul de email asociat contului de facebook beczukdavid beczukdavid Buna ziua am si eu o intrebare Care sunt actiunile legale prin care se poate macat intimida o persoana in a face lucrul cel bun inainte de a se intenta ... (vezi toată discuția)